zaterdag, juni 4

Pelgrimspad 1: Brakel - Nederhemert-Noord

Donderdag 2 juni 2022


Zonder probleem parkeren we onze auto zonder probleem vlak bij de bushalte Hofweg in Nederhemert-Noord. Helaas blijkt de bus net vertrokken. In plaats van een uur te wachten op de volgende, besluiten we de route in omgekeerde richting te lopen. Dat betekent wel dat we het OV-traject aan het eind van de dag plaatsen.

We steken de provinciale weg over en gelijk lopen we op een asfaltweg waar het heerlijk rustig is. Aan weerskanten van de weg liggen weilanden. In de bermen groeien alle bekende planten die in stikstof-rijke gebieden algemeen zijn. Langs de slootkant groeit gele lis, een van de twee soorten lis die in NL voorkomen. De andere soort is de stinkende lis, een tuinplant die in het zuiden van het land zeldzaam verwilderd wordt aangetroffen.
We reflecteren wat over bijbelteksten als :
"Als een lelie onder de doornen, zo is Mijn vriendin onder de dochters.", en:
"En wat zijt gij bezorgd voor de kleding? Zie de leliƫn in het veld, hoe zij groeien; zij arbeiden niet, en spinnen niet"
Pas thuis bij het schrijven van het verslag, zie ik dat de lissen niet in de Leliefamilie (Liliaceae) zitten, maar een eigen Lissenfamilie (Iridaceae). Tot zover mijn plantenkennis. Zucht.

We volgen een graskade langs de Drielsche Wetering, die begint als een gewone sloot en geleidelijk breder wordt. Zwanen, futen zwemmen op en in het water. Zwaluwen en een roofvogel vliegen hoog in de lucht terwijl we op een brugje onze boterhammen eten.

We passeren Aalst, een rustig plaatsje. Na Aalst duiken we een natuurgebied in. De routebeschrijving in woorden stelt ons een paar keer voor raadsels. Tegen het eind blokkeert een kudde paarden met veulens bijna het overstapje om de wei uit te komen. Daarna volgen we de asfaltwegen. Een stuk uiterwaard laten we liggen, o.a. vanwege de tijd, maar ook omdat we geen zin hebben om op het laatste moment door bijvoorbeeld een kudde grazende koeien te worden tegen gehouden.

In Brakel vinden we een bushalte, vlak bij de kerk. We moeten drie kwartier wachten. Dat scheelt niet veel van het kleine uur wat we in Nederhemert-Noord hadden moeten wachten. We oefenen geduld. Het zal dan half vijf zijn. Vijf minuten voor de tijd controleer ik de 9292 app nog een keer. De rit staat doorgestreept: blijkbaar vervallen. De eerstvolgende verbindingsmogelijkheid vertrekt een uur later, half 6. Die reis bevat dan wel 4 keer overstappen. Dat is een van de problemen als je het OV-deel aan het eind doet: je weet niet op wat voor problemen je stuit. Bussen kunnen opeens niet rijden, een lijn die overdag elk uur rijdt, kan na de avondspits opeens niet meer of maar eens in de 2 uur rijden. Terwijl we onze alternatieven afwegen komt, drie minuten na de geplande tijd, het busje opeens toch aanrijden. Blij stappen we in.

Gedaan:
Amsterdam - Nederhemert-Noord: 160/ km
Te gaan: Nederhemert-Noord - Den Bosch: 206-160=46 km.

Geen opmerkingen: