vrijdag, juni 17

Nederlands kustpad deel 2: Wassenaarse slag - Katwijk aan Zee.

Donderdag 17 juni 2022

Bus 44 brengt ons in drie kwartier van Den Haag Centraal naar Duinrel in Wassenaar. Vandaar is het nog ruim een half uur lopen naar het beginpunt van de wandeling. Bij de plek waar de route de weg van Wassenaarse slag kruist, aarzelen we even. Gaan we terug naar de steenrode orchis die we vorige week zagen om wat extra foto's te maken? De melding van deze plant op waarneming.nl zou door een expert onderzocht worden. We besluiten het niet te doen.

We wandelen naar het noorden, richting Katwijk. Al snel steken we het fietspad over, passeren een hek en lopen door het mulle zand. Op de eerste 'blanke top der duinen' kijken we neer op een olifantspaadje door een natte duinvallei. Met het blote oog kan ik de orchideen zien staan. Maar een bordje "geen toegang - kwetsbaar gebied" legt uit dat het niet de bedoeling is dit paadje te gebruiken. We worden om het gebied heen geleid.
Even later lopen we door een uitloper van het natte duindal. De vleeskleurige duinorchis groeit hier prima. Er groeit ook de steenrode orchis. Volgens de obsidentify app. In mijn meest recente versie van Heukels vind ik onvoldoende houvast voor de determinatie. Ik neem met mijn fototoestel foto's.

Voor liefhebbers van orchideeen is deze wandeling een feest. De ene natte duinvallei volgt na de andere. Naast de twee genoemde orchideen zien we ook de gevlekte rietorchis. Kruipwilg, watermunt, waterpunge, ogentroost en gewone vleugeltjesbloem ontbreken niet. Het mulle zand werkt op de duur vermoeiend. Ook het omhoog klimmen in de hete zon doet iets met vermoeidheid. Prima oefening voor de bergen, houden we onszelf voor. Het laatste idee is om met de vakantie naar Oostenrijk te gaan, al is dat nog niet zeker.

Meer naar het noorden komen we walstrobremraap, rode bremraap en rood guichelheil tegen. In Katwijk nemen we de bus naar Leiden, en de trein naar Den Haag. De terugweg gaat sneller dan de heenweg.

Geen opmerkingen: