dinsdag, augustus 2

Grote rivierenpad: Kranenburg - Kleef

Dinsdag 2 augustus 2022

In Kranenburg parkeren we op hetzelfde parkeerterrein aan de westkant van het dorp waar we vorige week parkeerden. Vandaag willen we de 17km naar het eindpunt van de route lopen. Langs de Welfahrtskirche en een oude stadstoren lopen we richting noorden. De route leidt ons een halve kilometer lang tussen de akkers door voor we het bos in duiken. Er worden vandaag temperaturen van 25 en meer graden verwacht, dus de schaduw in het bos is welkom. De flora is niet slecht. Naast stikstofrijke soorten als brandnetel en klein springzaad zien we ook het groot springzaad en heggendoornzaad. Die laatste geldt als vrij algemeen, maar ik zie hem niet vaak. Of misschien zie ik hem vaak over het hoofd.

Dat bos volgen we met wat omwegen tot we bij Schottheide weer op de weg uit komen. Na een kort stukje lopen we het Reichswald in. Dit heeft meer het karakter van een productiebos. Regelmatig zien we omgezaagde stammen langs het pad liggen. Opnieuw veel brandnetel, klein springzaad, en reuzenbalsemien. Vreemd dat onze oosterburen zich niet druk lijken te maken over de stikstof. In Nederland lijkt de regering bereid om de landbouw compleet op te offeren om de mest = stikstof met 90% te reduceren. Maar misschien denken de Duitsers wel: laat eerst de Nederlanders maar die megaboerderijen opruimen, anders zetten onze Duitse maatregelen geen zoden aan de dijk.

Via vooral parken en groene buitenwijken komen we bij het centrum. Bij een fontein lijkt de route te eindigen. Ik had gehoopt hier een kruispunt van wandelroutes aan te treffen. Het voelt wat kaal, zo'n eindpunt zonder eindpunt. Zonder probleem pakken we de bus terug. Zonder probleem dankzij de 9292 app. Ik zoek nog het Duitse equivalent. In Kranenburg trakteren we onszelf op ijs.

We hebben het grote rivierenpad afgerond. Het oudste verslag van een etappe van het Grote rivierenpad dateert van mei 2013. Dat is 9 jaar geleden. Van Hoek van Holland tot aan Kleef is het pad zo'n 276 kilometer.

Geen opmerkingen: