zaterdag, mei 25

LAW Grote rivieren kaart 22-23 Goudriaan - Ameide

We vertrekken vanuit Goudriaan, en via de Boonevlietweg lopen we noordwaarts. In de berm groeit veel fluitenkruid, brandnetel, witte en paarse dovenetel, boterbloem, raapzaad en smeerwortel. Het wit van het fluitenkruid contrasteert mooi met het geel van boterbloemen en raapzaad. Deze weg is onderdeel van het streekpad Hollandsche waterlinie.

We pakken de route na een paar honderd meter op. Over een hekje en een houten plank komen we op het grote rivierenpad. We volgen de linkeroever. Het wordt in het boekje kade genoemd, maar het zijn niet het soort kades die ik uit den Haag, Delft of Leiden ken. In de slootberm groeit een gras of rietsooort die ik nog niet ken. Vanavond eens op waarneming.nl zetten (De suggestie op waarneming.nl was :oeverzegge). Er groeit hier veel zomereik en els, die we gisteravond ook op het parallelmarkt langs de Boonevlietweg zagen. Enkele meidoorns staan in knop. De lijsterbes bloeit. Aan beide kanten genieten we van een wijds uitzicht en rust. We steken twee keer een weg over, en krijgen de aankondiging van een eendenkooi. Even verderop komen we bij een bordje omleiding. Die omleiding lijkt trouwens wel een permanent karakter te hebben.

Langs de Melkweg nemen we een eenvoudige lunch.
Na de waterzuivering slaan we linksaf, de Langesteinseweg. Rechts zien we een tweetal roofvogels in de lucht, maar ze zijn te ver om te onderscheiden. Links vliegen verschillende grutto's op om ons van hun nest af te leiden. Ik vind ze een mooie kleur bruin hebben op de vleugels, wat strak contrasteert met de witte strepen. Als liefhebber van veenweidegebieden is de grutto hier wel op zijn plaats. Tussen het alom aanwezige witte fluitenkruid spot Jos een geaderd witje. Een dagpauwoog duikt weg tussen het fluitenkruid.

Rechtsaf volgen we de Tiendweg over het fietspad naar Ameide. Behalve de eerder genoemde bermplanten ontdek ik nu ook kruipend zenegroen. Deze weg is onderdeel van de ooievaarsroute, en Jos ziet al snel een ooievaar.

De Tiendweg eindigt in Ameide met zijn mooie patriciƫrshuizen en stadhuis. Arriva brengt ons met een vriendelijke chauffeur en iets vertraging over de Lekdijk terug naar de Langesteinseweg, vanwaar we terug wandelen over vrijwel dezelfde route.

Een reactie posten