donderdag, mei 9

LAW Hollands kustpad: Katwijk - Noordwijk

De afgelopen jaren hebben we hier wel vaker verslag gedaan van een stukje Kustpad, maar zonder uitdrukkelijk te vermelden dat het een van de Lange Afstand Wandelpaden is. Vandaag is het stukje Van Katwijk naar Noordwijk aan de beurt, kaart 19. Dit najaar komt er volgens wandelnet een nieuwe versie van het boekje uit, voorlopig doen we het met het huidige boekje.

We parkeren de auto op een grote parkeerplaats vlakbij camping Noordduinen. Betaald parkeren, en het parkeerterrein is grotendeels verlaten. Jos vindt al snel de eerste wit-rode markering, het pad loopt langs de parkeerplaats. We volgen het pad noordwaarts. Het is een schelpenpad, dat soms direct langs het fietspad loopt, dan weer iets verder er vandaan.

In de berm tussen beiden houden we een korte lunch. De zon is lekker, maar de wind is nog fris, dus we zitten uit wind. De Akkerhoornbloem siert het korte gras.

Al snel gaan we verder. Rechts komen de Coepelduynen, dat helaas van half maart tot half augustus niet toegankelijk is. Broedgebied. Logisch, er komen aardig wat vogels voor. We volgen dus het schelpenpad.

Onderweg valt op hoe de Salomonszegel hier overvloedig aanwezig is. Soms maar 5-10 cm hoog, maar wel in bloei! De Duinroos, die ik bij den Haag alleen uit de Bosjes van Poot ken, laat net de blaadjes zien. Datzelfde geldt voor de duindoorn. De Meidoorn staat in knop.

In Noordwijk volgen we eerst de koningin Astrid boulevard. Koningin Astrid kende ik ook niet, maar thuis gekomen blijkt ze koningin van Belgie te zijn geweest van 1930 1935. Er staat een grappige mix van oude en nieuwe bebouwing. Hierna loopt het pad achter Grand hotel Huis ter Duin langs. In de muur langs de Grent ontdek ik een klein plantje dat me niet bekend voorkomt, misschien Lepelblad?

Het oorspronkelijke plan was om aan de binnenzijde van de duinen terug te wandelen. De wind is noch steeds vrij fris, en het hele stuk over strand tegen de wind in is wat veel gevraagd. Maar nadere bestudering van de kaart laat zien dat hier not zo veel pad loopt. Dat zou extra omwegen betekenen. Dus maar dezelfde weg terug.

Eerdere trajecten van het LAW Hollans Kustpad vindt u o.a. hier, hier, hier en hier

.

Geen opmerkingen: