zaterdag, juli 20

LAW Grote rivieren kaart 3-4-5: Maasdijk - Maassluis

Zaterdag 20 juli 2013

Vandaag geen foto's, want de camera is kaduuk en ik heb nog geen nieuwe.

Gratis parkeren bij een station, kan dat nog in Nederland? Ja, we parkeren de auto bij station Maassluis-west, en nemen vandaar bus 33 naar Maasdijk, Oranjesluisweg. Daar pakken we kaart 3 op bij de Pettendijk. In de berm van de Pettendijk groeit o.a. ruwe smeerwortel, rode en witte klaver, en citroengele honingklaver. Allemaal niet zo heel bijzonder.

De route voert ons langs de oranjepolder. Het boekje wekt de indruk dat de Oranjepolder een bloemenzee is, maar helaas zien we daar niet zo veel van. Ik vermoed dat het deltapad, dat door de oranjepolder heen loopt, een mooiere route volgt. Halverwege, bij de korte kruisweg, maken we de keuze om het fietspad te volgen, omdat dit gemakkelijker loopt dan de dijk. Deze is fors afgegraasd, en belooft botanisch niet zo veel interessants.
Het blijkt een gelukkige keuze, want aan het eind van de dijk blijkt dat het hekje nar het fietspad dicht is en alleen zeer slanke mensen zich er tussen door kunnen worstelen.

Het traject van kaart 4 ervaren we als een leuk stuk. In de sloten zien we niet alleen de witte waterlelie en gele plomp, maar ook watergentiaan, zwanenbloem, pijlkruid en waterweegbree. Maasland kenden we niet, ondanks dat we redelijk in de buurt wonen, en blijkt een pittoresk dorpje te zijn.

Kaart 6 heeft iets van een "moetje". Maar de planners hebben hun best gedaan. Het jaagpad langs het water is relatief rustig, en brengt ons naar het centrum van Maassluis, waar we onder de klanken van het carillon richting veerpont lopen.

Het plan was om vanaf hier het deltapad langs de nieuwe waterweg te volgen naar station Maassluis-west. Een bruggetje blijkt niet toegankelijk, en we volgen daarom het fietspad langs de spoorbaan terug richting station Maassluis West.

Een reactie posten