maandag, september 7

Via Algarviana: Sao Bartolomeo Messines - Stuwmeer do Fucho (10 km)

Maandag 7 september 2015

Stuwmeer do Fucho
Het traject van Portelo naar SB Messines lijkt niet echt interessant, dat slaan we over. Het traject van Bartolumeo naar de stuwmeren oogt mooier. In S.B. Messines is het even zoeken naar een parkeerplek, maar achter de intermarche blijkt een groot gratis parkeerterrein te zijn.

Het voordeel van gps is dat de route snel te vinden is. In het stadje komen we langs een fabriek maar het is me niet duidelijk wat hier verwerkt wordt. Aan de rand van het stadje passeren we de spoorlijn. Enkel spoor en onbewaakt. We komen nu in een heuvelachtig landschap met verspreide woningen. Verschillende malen zien we bordjes van lokale wandelroutes die met rood-geel ipv wit-rood zijn aangegeven. Ons Duitstalige gidsje gaat de rugzak in, want de bewegwijzering is weer perfect.


Kurkeik
Tussen de verspreid liggende woningen staan sinaasappelboomgaarden en losse olijfbomen. Een kort gezet mannetje is bezig met de hand groene olijven te oogsten en balanceert daarbij wiebelend op een muurtje. Met mijn lange Nederlandse postuur help ik hem met een paar losse exemplaren.

Het landschap is droog en er staat weinig in bloei: vorige week vonden we aan de kust meer bloeiende planten. De asfaltweg gaat over in een grindweg die bergopwaarts voert. Hier staan kurkeiken langs de kant van de weg en in de velden. De kurkeik is in Portugal beschermd. Heeft u een kurkeik op uw terrein en gaat deze dood? Dan bent u verplicht een nieuwe kurkeik te planten.

Na een rustige klim zien we voor ons enkele kleine meertjes liggen. Het echte stuwmeer is verderop. We volgen de grindweg langs het stuwmeer tot we Fucho in de verte zien liggen. Langs het meer worden we verrast door een koninginnenpage, een rouwmantel en enkele andere vlinders. Hiernaast zien we minstens drie soorten libellen.
We hebben nu zo'n 10 km er op zitten, en hoewel het pas twaalf uur is, keren we terug. 10 km heen en 10 km terug betekent 20 km, voor ons een mooie afstand. Met de bus terug is een avontuur dat we deze vakantie nog niet willen uitproberen.


Geen opmerkingen: