dinsdag, september 8

Via Algarviana: Vale - Alte (10 km)

Dinsdag 8 september 2015

Vanuit de weg door Vale slaan we al snel een grintweg rechtsaf in. Deze weg voert ons na een aantal huizen door een uiterst rustig dal. Er zijn huizen, maar die liggen behoorlijk verspreid. Als u nog een rustige plek zoekt, is dit een mogelijkheid. Langs de weg staan verlaten boomgaarden. Het dal kent een beekje, dat nu vermoedelijk droog staat. Toch zien de hellingen er hier groener uit dan op andere plaatsen. De weg stijgt geleidelijk richting Fonte Santa. Wilde venkel (foeniculum vulgare) en een gele composiet die op dittrichia viscosa lijkt zijn de voornaamste bloeiers. Een Duits echtpaar dat de Via Algarviana loopt is wel in voor een praatje. Ze zijn vanochtend in Alte begonnen en willen doorgaan tot S.B. Messines. Ze waarschuwen ons voor veel honden onderweg. De honden hebben wel respect voor een stok. Deze hebben we bij ons.

Het pad stijgt behoorlijk, na wat dorpjes gepasseerd te zijn wordt ons pad aanzienlijk smaller en lijkt het steeds meer op een echt bergweggetje, wat dan weer daalt en dan weer stijgt. Midden op het pad bloeit af en toe drimmia maritima. Ondanks de naam bloeit deze soort dus niet alleen aan de kust. Persoonlijk vind ik het een prachtige plant, maar oordeel zelf.

Bij een boerderij eten we in de schaduw onze boterham op. Het is dan nog een kleine twee kilometer naar Alte. Na de wasplaats komen we al spoedig in het dorp. Bij de kerk rusten we uit in de schaduw. Daarna drinken we vers geperst sinaasappelsap voor 1,50 euro per glas. Na nog wat water ingeslagen te hebben gaan we over de N124 terug naar Portela. Onderweg komen we een allervriendelijkste dame tegen die ons amandelen, vijgen en Johannesbrood kado doet. Ze wil er niets voor hebben en we bedanken haar met een allerhartelijkst obrigado.

Geen opmerkingen: