zaterdag, september 19

Grote Rivierenpad: Herveld - Lent

Zaterdag 19 september 2015

We parkeren de auto in Lent, Hoewel we onderweg nogal wat regen hebben gehad, is het droog wanneer we de wandelschoenen aantrekken. We nemen de trein naar Elst en dan de bus naar Herveld. De chauffeur blijkt vroeger veel gewandeld te hebben, en kent het Lingepad. Dat dit nu onderdeel vormt van het grote Rivierenpad is nieuw voor hem.

In Herveld-Noord is het pad gemakkelijk op te pikken op de plaats waar we de vorige keer geƫindigd zijn. We wandelen het dorp uit en lopen verder over een asfaltweg. Molen de Vink is zeker een bezienswaardigheid. Deze standerdmolen dateert uit 1722.


Na onder de A50 doorgewandeld te zijn, wandelen we al snel het landgoed Loenen in. De paden zijn smal, en door de regen van vanochtend glibberig. Gelukkig komen we er zonder glijpartijen doorheen. De flora in het park is niet opvallend: er staat weinig in bloei.

Over een rustige Loenense straat bereiken we Sluis-Ewijk. Via de dorpsstraat bereiken we de Waaldijk. Hier hebben we een mooi uitzicht over de Waal en de uiterwaarden.  De berm is hier wat kleurrijker: rode klaver, wilde cichorei, bont kroonkruid en kruisdistel.

Bij een terras met uitzicht op de Waal drinken we een kopje thee. Bij Oosterhout (niet het Oosterhout bij Arnhem) verlaten we de Waaldijk. We komen langs een kerkgebouw met een opvallende kerktoren. Na een rondje rond vakantiewoningen komen we in een park. Hier is het af en toe zoeken naar de bewegwijzering. Ook de beschrijving is niet altijd even duidelijk. Toch bereiken we weer de Waaldijk op de plek waar dit de bedoeling is. 

Langs de dijk staan opvallende witte grenspalen met de namen van voormalige gemeentegrenzen. Gezien het tijdstip van de dag laten we het mysterieuze voormalige fort liggen.

Ondanks af en toe dreigende wolkenpartijen blijft het de hele wandeling droog: soms is het zonnig, vaak bewolkt, maar geen moment hebben we onze regenkleding echt nodig.

Zonder problemen bereiken we de auto in Lent, vanwaar we het traject van het rijk van Nijmegen gewandeld hebben.
Vandaag afgelegd: 15,6 km
Gedaan: 167,1+15,6 = 182,7km
Nog te gaan: 273,3-182,7=90,6 km

Een reactie posten