zaterdag, oktober 31

Deltapad: Neeltje Jans - Westerschouwen

Zaterdag 31 oktober 2015

Het is rond 3 uur 's middags wanneer we de auto, op de terugweg van familiebezoek in Zeeland, op Neeltje Jans aan de zeekant parkeren. Het is een prachtige zonnige dag, droog en weinig wind. Kortom, ideaal wandelweer.

We wandelen naar het verkeersviaduct onder de N59. Onderweg zien we dat de bermen geel staan van het bezemkruiskruid. Hier en daar bloeit duizendguldenkruid. Zonder probleem pakken we het pad bij het viaduct onder de N59 op. Het zand/grint pad slingert zich door de struiken; duindoorn, duinroos en sering lijken de hoofdmoot te vormen.

We beginnen aan ons eerste stuk Oosterscheldedam. Het water stroomt met geweld onder de platen door. Meeuwen zitten op de buizen. De Roggenplaat vormt een korte onderbreking van de dam. Windmolens bepalen vanaf een afstand het gezicht. De dijk om deze plaat lijkt vanaf een afstand van zand. Speerdistel en jakobskruiskruid bepalen de begroeiing.

Het tweede stuk Oosterscheldekering brengt ons naar Schouwen. Hier gaan we de duinen in. De bewegwijzering is prima in orde. Af en toe hebben we een mooi doorkijkje naar de Oosterscheldekering.

In Westerschouwen wandelen we door tot de boswachterij, het einde van de kaart. Hier checken we de OV status. Helaas, als we stevig doorlopen halen we de bus net wel of net niet. We besluiten dezelfde route terug te wandelen.

Onderweg vallen ons de vele grote zwermen spreeuwen op, die richting noorden vliegen. Richting noorden? Jawel. Ik had in dit jaargetijde richting zuiden verwacht. Daarbij maakt het niet uit of het vogels zijn die bij ons gebroed hebben en nu naar het zuiden trekken, of dat het vogels zijn die uit het noorden komen om hier de winter door te brengen. Zijn ze van slag door het warme weer, of zoeken ze een slaapplaats? Waarschijnlijk dat laatste. In ieder geval zorgt de ondergaande zon voor enkele mooie plaatjes.


Gewandeld: 27,4+5,6=33,0 km


Te gaan: 195,1-33,0=162,1 kmGeen opmerkingen: