vrijdag, oktober 23

Scholtenpad: Lievelde - Beurzerbeek

Vrijdag 23 oktober 2015

We parkeren de auto op de kruising van de Beurzerbeek en de weg Winterswijk-Meddo. Van hier lopen we langs de beek tot het einde van kaart 9. Op het aansluitende deel van de Beurzerbeek zagen we in het voorjaar de slanke sleutelbloem bloeien. Nu zijn de oevers recent glad gemaaid.


We slaan bij het bruggetje linksaf en nemen een binnendoor route naar de weg waarlangs de auto geparkeerd staat. Volgens het boekje is er in Meddo een bushalte, en op 9292.nl zag ik twee keer per uur een bus van Meddo naar Groenlo. Langs de weg staat een blauwpaarse bloeier. Ik kom uit bij de blauwe knoop. We lopen door naar Meddo. Waar is de bushalte nu precies? Even op de mobiel 9292 app starten. Wat? 45 minuten lopen???
Dat zal er thuis ook wel gestaan hebben, maar met kleine lettertjes. Bij dat soort wandeltijden zou er mijns inziens moeten staan: niet met OV bereikbaar.
Tot overmaat van ramp merken we dat we het Scholtenpad boekje niet bij ons hebben. Heb ik daat bij het determineren van de blauwe knoop laten liggen? Of ligt het in de auto?
We wandelen terug. Het boekje blijkt in de auto te liggen. Vanaf de auto is het 30 minuten wandelen naar de bushalte op de N319.
Een half uur betekent dat de accu van mijn mobieltje leeg is als ik de hele tijd de navigatie aan houdt. Gelukkig loopt een deel van Kaart B van het Scholtenpad dezelfde route als wat er op 9292.nl aangegeven wordt.
Zonder problemen komen we op de N319. Dat kost ons een ruim half uur. Opnieuw 9292 raadplegen. He? Nu adviseert het ding 20 minuten naar het station te lopen. Mijn vertrouwen in 9292.nl is nu foetsie.
Wat nu? Opgeven? We hebben er al een kleine 10 kilometer opzitten en nog vrijwel niets van de voorgenomen route gewandeld. We wandelen langs de N319 richting Winterswijk en zijgen neer bij een bushalte. Hier moeten we drie kwartier wachten tot de bus naar Groenlo langs komt. Pff, kunnen we in ieder geval uitrusten van de 10 kilometer die we intussen gewandeld hebben.

De bus komt keurig op tijd en brengt ons naar Groenlo. In Groenlo moet dit weekend een re-enactment zijn van de slag bij Grollo, maar daar zien we helaas niets van. We hoeven niet lang te wachten op de bus naar Lievelde. Blijkbaar zijn we hier in de bewoonde wereld. We herkennen het station en de route van de vorige wandeling.
Op mijn mobiel staat een stappenteller. Ik noteer de beginstand. Het is al twee uur.

De route voert ons langs een onderduikadres. Een bordje wijst ons een zijweg naar het hoofdkwartier van 'stedendwinger' Frederik Hendrik tijdens de slag bij Grollo. Van het veengebied dat op de kaart is getekend, merken we niet veel. Wel lopen we langs een vochtig stuk dat rijk is aan paddenstoelen.

We stekende N18 over en volgen de Zwolse Weg. Het stapt gemakkelijk door naar de N319. Kaart 7 zit er op.
We volgen ze Zwolse Weg nog even en slaan rechtsaf naar de Oude Winterswijkse weg. Op het kaartje in het boekje staat de naam Stikkeweg. We wandelen door een landschap met afwisselend akkers en weilanden. We passeren enkele megastallen. De bomen lans de weg zijn meest zomereik, maar ook es en andere bomen komen voor. Vooral de eiken geven mooie herfstkleren. De wegen zijn gevarieerd: soms wandelen we over asfalt, soms over een halfverharde weg of een niet verhard fietspad.

We hebben al ruim 15 km gewandeld, en houden twee keer kort rust. De laatste kaart brengt ons aan de rand van Meddo. Daar volgen we een smal pad dat ons naar de Beurzerbeeek brengt. De overzijde van de beek loopt heel geleidelijk op.  Vermoedelijk is dat met opzet zo aangelegd om amfibien een kans te geven.
Het pad is drassig. De maisvelden langs de beek zijn pas geoogst, maar begaanbaar en we zijn blij om even voor vijf weer bij de auto terug te zijn.

Vandaag afgelegd:  3,3+4,8+4,4=12,5 km
Gedaan: 62,1+12,5=74,6 km
Nog te gaan: 81,3-74,6=6,7 km.


Een reactie posten