zaterdag, oktober 24

Scholtenpad: Winterswijk: 't Haken

Zaterdag 24 oktober 2015

Het is een grijze dag, met grijze wolken maar geen regen. Ook geen zon, dus verwacht geen inspirerende foto's bij dit verslag.

Het is de laatste dag van dit bezoekje aan Winterswijk: vanmiddag willen we terugrijden naar Den Haag. Vanochtend willen we het als slotstuk kaart 2 wandelen: het enige deel van de rondwandeling van het Scholtenpad dat we nog niet gewandeld hebben. Op de camping leveren we de sleutel van het huisje in en huren twee fietsen. Daarmee rijden we naar het centrum. Het is markt, druk met (Duitse) bezoekers en daardoor even zoeken naar waar nu precies de Wooldse straat begint. Als er een straatnaambordje is, dan is dat goed verstopt. Een inboorlinge brengt uitkomst. Vanaf hier is het eigenlijk gemakkelijk.


We lopen met de fiets aan de hand. Het pad buigt linksaf en we wandelen over een fietspad door een park of landgoed. Ik verwacht snedige opmerkingen in de trant van: 'tegenwoordig mag u op het fietspad fietsen' maar die blijven uit.Misschien komt dat door gebrek aan fietsers en wandelaars. Het is rustig. Rustig qua wandelaars, rustig qua fietsers. Jos merkt terecht op dat we hier wel toerfietsers ontmoeten, maar geen racefietsers of mountainbikers.
Opnieuwe valt het grote aantal eikels op de grond op. Het is duidelijk een goed mastjaar.

Het pad gaat geleidelijk over van park via landgoed in bos. Een exacte grens ontgaat me. Het bos is zoals bos moet zijn: gemengd en afwisselend. In de kruidlaag zie ik dagkoekoeksbloem, klein springzaad en verschillende andere kruiden. Maar vooral heel veel paddenstoelen. Ik zal proberen onderaan een kleine collage neer te zetten.

Op verschillende plaatsen zijn zware beuken omgewaaid die een natuurlijke brug over de beekjes vormen. Eenmaal moeten we een smal bruggetje over, dat uit een plank met een leuning bestaat. Gelukkig lukt het om met de fietsen de overzijde te bereiken. Het bos is vochtig, nat emn modderig door de vele regenval van de afgelopen week.

We komen nog twee dames op leeftijd tegen, die ook aan de laatste etappen van het Scholtenpad bezig zijn. Rond 12 uur zijn we bij de kruising waar we ooit de rondwandeling begonnen zijn. We hebben de rondwandeling van het Scholtenpad voltooid.

Vandaag afgelegd:  6,7 km
Gedaan: 74,6 + 6,7 = 81,3 km
Nog te gaan: 81,3-81,3=0 km.

Geen opmerkingen: