zaterdag, april 8

Deltapad: Ouddorp - Goedereede

Zaterdag 8 april 2017
Onder een halfbewolkte hemel parkeren we de auto net binnen de bebouwde kom van Goedereede. Dat Goedereede iets met zeevaart te maken heeft, is geen geheim: een boei en een scheepsschroef markeren de ingang van het dorp. We hebben mazzel: de bus vertrekt binnen 10 minuten. De bus brengt ons in 6 minuten naar Ouddorp. De wandeling zal iets langer duren :)

In Ouddorp is het even kijken waar de route ook al weer liep. Dat is een duidelijk nadeel als je een route willekeurig en incidenteel loopt: dit soort bijzaken zakken weg in het geheugen. Bij een molen pakken we de route weer op. De molen is al generaties in handen van familie de Voogd, en maalt voor zowel bakkerijen als particulieren. Het winkeltje lijkt goed bezocht.

De route voert ons niet door het centrum. Jammer. Bij een braak liggend stuk land dat bouwrijp gemaakt wordt, groeit een blauwe smeerwortel. Ik kom uit op de bastaardsmeerwortel, symphytum x uplandicum. Even later komen we nog een smeerwortel met rood witte bloemen, soms naar blauw neigend tegen, mogelijk de iberische smeerwortel, symphytum ibericum,

Al snel verlaten we het dorp. Een fietspad voert ons tussen twee vakantieparken door langs een stuk duingrasland met een bordje "kwetsbaar duingebied". Zelf zie ik het kwetsbare niet zo in, maar Jos merkte terecht op dat het uitlaten van talloze honden in dit gebied snel tot zeer voedzame grond zou leiden. Jos spot een fazant op een heuvel. In de berm van het fietspad bloeien volop blauwe druif, tulpen, fluitekruid, witte dovenetel, paarse dovenetel, en een plant die veel op holwortel lijkt, al kan ik met mijn vinger geen bol bespeuren.

We verlaten het fietspad en lopen tussen weilanden door. De bermen zijn versierd met pinksterbloem, en vooral raapzaad, Vanaf de middendyk hebben we een mooi uitzicht op Goedereede. De stompe toren steekt ver boven de rest van het dorp uit. Het doet me denken aan een voorbeeld dat Jezus in de bijbel aanhaalt:
Want wie van u die een toren wil bouwen, gaat niet eerst zitten om de kosten te berekenen,
of hij de middelen wel heeft om het werk te voltooien?

Wel, blijkbaar niet de bisschop die in de middeleeuwen opdracht tot bouw van deze kerk gaf.

Gewandeld: 106,4 + 6,3 = 112,7km
Te gaan: 195,1 - 112,7 = 82,4 km

Geen opmerkingen: