vrijdag, april 28

Marskramerpad: Woubrugge - Zevenhoven

Vrijdag 28 april 2017

De weersverwachting is somber, maar we trekken er toch op uit. We parkeren de auto in Zevenhocven, het doel van onze wandeling, en nemen de bus naar Woubrugge, waar we afgelopen zaterdag gestopt zijn. De busroute loopt via Alphen a/d Rijn, waardoor we pas om 1 uur aan onze wandeling beginnen.

We lopen net als afgelopen vrijdag, van west naar oost, terwijl de normale richting van oost naar west is. In Woubrugge wandelen we eerst langs het water, maar moeten helaas spoedig naar een asfaltweg uitwijken. Het boekje en de kaart zijn duidelijk: bij de zwetweg rechtsaf. Maar bewegwijzering gaat boven kaart, en de bewegwijzering zegt al op een eerder moment: rechtsaf. We bekijken de situatie. Moeten we hier door een schuur heen lopen? Dat lijkt me iets te veel gastvrijheid. We besluiten ondanks de bewegwijzering rechtdoor te gaan.

Een Poolse vrachtwagen draait met moeite de zwetweg op wanneer we daar onze meegebrachte boterhammetjes verorberen. De zwetweg is goed te volgen. Links en rechst van ons zijn weilanden. Jonge lammetjes met hun moeders. Opvallend: veel moeders hebben twee witte en 1 zwart lammetje. Achter een dijk lopen we uit de wind, maar ook ons zicht op de Wijde Aa is beperkt. Boven ons, of soms naast ons, vliegen de zwaluwen laag. Volgen boerenweerkunde zou dat regen betekenen, maar we houden het droog. Er breekt zelfs regelmatig een zonnetje door. Andere vogels zijn de wilde eend, het meerkoetje, fuut, mantelmeeuw, reiger en kuifeend. Vooral het groepje eilanden voor de Woudse dijk is hoorbaar rijk aan vogelsoorten.

De flora in de bermen is typerend voor het veengebied waarin we ons bevinden: scherpe boterbloem, fluitenkruid, witte en paarse dovenetel, brandnetel, riet. Toch varieert ze per stuk, een eind verder zien we nog steeds het fluitenkruid, maar is de scherpe boterbloem vervangen door de knolboterbloem, terwijl de smeerwortel in grote aantallen voorkomt.

We wandelen door Rijnsaterwoude, en horen hier een graskade met fietspad te volgen. Het fietspad is geschikt voor één soort fiets, nl. de mountainbike. Daar treuren we niet om, het staat ons toe rustig langs de Leidsche Vaart te wandelen. Na Langeraar genieten we van uitzicht over de Langeraarsche plassen. In Papenveer wordt het wandelen wat saaier. We willen een kopje thee drinker bij het restaurant dat in het boekje staat weergegeven, maar een vriendelijke pomphouder vertelt dat dit restaurant is opgeheven. Hij beveelt 'De Sfeerstal' aan, die verderop aan onze route ligt.

De Sfeerstal is gemakkelijk langs de dijk te vinden na de golfbaan, en doet zijn naam eer aan. Met een mix van lokale en buitenlandse ingrediënten weten ze leuke gerechten neer te zetten. Goede bediening. Na ruim een half uur rust te hebben genoten, stappen we op. Over graskades en overstapjes over hekken volgen we het water tot Nieuwveen. Af en toe is het even zoeken, en op een plek blijkt dat we om twee huizen heen moeten. Een gezinnetje met pa en ma waterhoen zwemt voorbij.
Bij een van de overstapjes blijkt dat we een meter naast een broedende zwaan uitkomen. Sorry dat we je stoorden! Gelukkig blijft ze onverstoord broeden en is pa zwaan niet in de buurt. Vogels van de soort boeing fladderen laag over, op weg naar Schiphol.

In Nieuwveen wijkt de kaart iets af van het boekje en de bewegwijzering, we volgen de twee laatste. Na Noordeinde wandelen we langs Arabie. We kijken nu niet meer echt om ons heen: we verlangen naar de auto. We hebben er vandaag 17 km op zitten.

Vandaag gewandeld: 17 km (feitelijk meer, maar we strepen kaart 61 nu helemaal af).
Gedaan: 68,2 + 21,6 = 89,8 km
Te gaan: 360 - 89,8 = 270,2 km

Geen opmerkingen: