Zaterdag 13 mei 2017, Cochem - Klotten.
We verblijven op feriendorf Moselhohe tussem Cochem en Ediger-Eller, en zijn hier gisteren aangekomen voor een verblijf van anderhalve week. Die periode willen we gebruiken om een stuk van de Moselsteig te lopen. Nu lopen er hier verschillende wandelingen met de naam Mosel, van de Moselhohenweg hebben we gisteravond een kilometer bekeken. We beginnen niet bij het begin, en pakken er zomaar een stuk uit. De totale Moselsteig is 350 km. De etappe, of Tour zoals het in de Duitstalige gids genoemd wordt, van Cochem naar Treis-Karden is 24 km, scoort 4 op de 6 qua techniek en 6 van de zes qua conditie. We willen vandaag voorzichtig beginnen, en willen 5 km van de 24 afsnoepen. De resterende 19 kunnen we opknippen in 14 km en 5 aan het eind, of in een keer doen als we aan het eind een superconditie hebben opgebouwd.
Vanochtend doen we eerst wat boodschappen bij de Norma, waarna verder rijden naar Cochem. We parkeren bij het station waar we 2 euro voor de hele dag betalen. Bij het station staat een keurig bordje dat de Moselsteig 600 meter richting brug te vinden is. Op de kaart, die we in Nederland gekocht hebben, hadden we al gezien dat de route over de brug loopt, en volgens het boekje loopt de route richting stoeltjeslift. Nederlandse toeristen lijken hier een bekend fenomeen, want het bordje met sessellift vermeld ook het Nederlandse woord stoeltjeslift.
Volgens het boekje kunnen we bij de stoeltjeslift de beek over steken en omhoog. Dat blijkt precies te kloppen. Een smal bergpaadje loopt hier omhoog. Natuurlijk geven we niet toe aan de verleiding om de makkelijke shortcut van de stoeltjeslift te gebruiken. Het is druk op dit stuk wandelpad, en mensen komen ons zowel tegemoet als achterop. Floristisch vormt de berghelling, met zijn door de zon beblakerde helling een interessant stukje. Veel verschillende planten in korte tijd. Veel ervan herken ik niet direct, maar het is te druk om rustig te gaan zitten determineren. Planten determineren is hier toch al niet eenvoudig: Ik heb geen volledige flora van Duitsland, alleen een Heukels en een tirion plantengids. Die laatste is niet heel nauwkeurig maar bevat wel veel soorten, de heukels bevat alleen de Nederlandse soorten maar is daarin wel nauwkeurig. Soorten die opvallen zijn de Salomonszegel, de cipreswolfsmelk, 2 verschillende varensoorten met kleine blaadjes, en de blauwe sla, lactuca perennis.
Boven passeren we een uitzichtspunt met een mooi uitzicht naar het zuiden over Cochem en de Reichsburg, terwijl we naar het noorden de toren van een ander middeleeuws kasteel ontwaren. We passeren de stoeltjeslift en komen langs een rots met een verhaal over een herder die een verdwaald lammetje, dat op een slecht toegankelijke rots terecht gekomen was, probeerde te redden, maar zelf dodelijk ten val kwam. Het herinnert me aan de gelijkenis die Jezus vertelt over de goede herder, die zijn leven voor zijn schapen geeft. Het pad blijft druk totdat we freizeitpark Klotten passeren. Hierna wordt het rustig en kunnen we meer genieten. Op een bankje eten we de meegebrachte boterhammetjes. Na de lunch wandelen we verder over een smal bospad, dat de rand van het plateau en de berghelling volgt. In de berm van het pad zien we o.a. de wilde akelei en de grote muur in bloei. Mijn oog valt op een plant met zwarte bolletjes, en ik neem aan dat dit de bolletjeskers is, waar ik veel over heb gehoord maar waarvan het de eerste keer is dat deze me opvalt. De hele route zien we vlinders, o.a. vuurvlindertje, oranje tipje en citroenvlinder.
Via een kapelletje volgen we de route, die steeds prima is aangegeven, naar beneden. In de berm groeit een wolfsmelk die ik als euphorbia verrucosa in "Was bluht den da?" identificeer. De route voert ons naar Klotten waar we praktisch langs het station komen. De kaartjesautomaat heeft ook hier zijn intrede gemaakt. Gemakkelijk dat de automaat ook op Nederlands kan worden ingesteld, jammer dat deze in het zonnetje haast niet te lezen is. Na 20 minuten wachten brengt een moderne trein, die zo uit Railaway lijkt te zijn weggereden, ons in 2 minuten naar Cochem.
maandag, mei 15
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten