maandag, mei 15

Moselsteig etappe 16: Neef - Erdiger-Eller.

Maandag 15 mei 2017

De navigator op mijn mobiel dirigeert ons feilloos naar Zell. Het plan is om vandaag Reil - Zell te lopen. De bushalte in Zell is even zoeken. De moselsteig vinden we zonder probleem. We vinden ook twee bushaltes. Geen van beiden vermeldt echter Reil op het rooster. De vermoedelijk juiste richting vermeldt slechts 3 bussen per dag. De eerste is om half negen, de tweede om half twaalf, en de laatste om half zes. We hebben geen zin om twee uur te wachten en dan te constateren dat we nog ergens moeten overstappen waarvoor we nog eens vier uur moeten wachten. Wat nu?

We besluiten het traject Neef - Ediger-Eller te gaan doen. Dat is per trein te doen, een trein waarvan we weten dat die ieder uur en soms twee maal per uur rijdt. We volgen de moezel terug naar Ediger en parkeren onze auto op een gratis parkeerplaatsje bij een bushalte en in de buurt van het station. Bij de kaartjesautomaat op het station kopen we twee kaartjes. Er hangt een rooster naast dat vermeldt dat de trein om 10:56 rijdt. Dat is over een kleine 10 minuten. Trein? Waarom staat er een tekeningetje van een bus bij? Oh, dit rooster is volgens het opschrift erboven een vervangingsregeling. Er rijden bussen omdat er aan het spoor gewerkt wordt. We haasten ons terug naar de bushalte. De chauffeur ziet dat we ons haasten en is zo vriendelijk even te wachten. We laten onze treinkaartjes zien en mogen mee.

In Neef pakken we de route gemakkelijk op; de zeldzame bruggen over de Moezel fungeren als automatisch trefpunt. Een groepje van vier Duitse wandelaars, die gelijk met ons uit de bus stapten, haalt ons in. Met hun grote rugzakken zien ze er uit als professionele wandelaars die heel wat kilometertjes in de benen hebben. Die professionele uitstraling ontbreekt volledig bij een jong stel, dat ondanks de uitstekende bewegwijzering erin slaagt een verkeerde straat in te slaan. In een hoek van de weg bloeit de knolsteenbreek, saxifraga granulata. Daarmee is de wandeling vanuit flora-oogpunt goed begonnen.

We wandelen door of eigenlijk net langs Bremm. Bij het oversteken van de L107 is het uitkijken geblazen. Geleidelijk klimmen we hoger, en passeren enkele kapelletjes van een staatsieweg. Het bos waardoor we lopen is een gemengd bos met spar, eik, beuk, lijsterbes en een serie bomen die ik niet direct herken. De kruidlaag is vrij spaarzaam, met vooral grote muur en grassen. Regelmatig zien we losse exemplaren van de gele dovenetel. Het is warm en zonnig en de vlinders ontbreken dan ook niet. Koolwitjes, kleine vuurvlindertjes, citroengeeltjes, een apollovlincer en een parelmoervlinder vergezellen ons.

We passeren een uitzichtspunt waar we toekijken hoe een parapenter de lucht ingaat. Niet mijn sport. Verderop passeren we de reconstructie van een romeinse hohentempel. Voor de afdaling naar Ediger bestaan drie mogelijkheden:
a) de klettersteig. De kaart toont hier illustratieve namen als todesangst. Het jonge stel dat in het begin van de wandeling verkeerd liep, haalt ons in en kiest voor deze route. Hm, blijkbaar hebben ze toch meer in huis dan we dachten.
b) de gewone moselsteig route. Deze is, zoals dat in het Duits genoemd wordt, "trettsicher herausforderlich". Gezien onze staat van moeheid kiezen we ook hier niet voor.
c) lokale route 5. Deze daalt geleidelijk af, en het is deze optie die we kiezen. De route is een paar kilometer langer, maar wel veilig. Tijdens de afdaling determineer ik nog een rode silene soort, die we gisteren vaak tegenkwamen. Het blijkt de rode pekanjer, silene viscaria. Eveb verderop groeit een geisoleerd exemplaar van de spaanse zuring, Rumex scutatus.We komen vlak bij de auto uit.

Moselsteig:
Vandaag gelopen: 8 km
Gedaan: 0 + 8 = 8 km
Te gaan: 350-8=342 km.


Een reactie posten