woensdag, mei 24

Moselsteig etappe 14: Reil - Zell

Maandag 22 mei 2017

We parkeren de auto langs de boulevard in Zell, en zijn net op tijd bij de bushalte voor de bus naar Bullay. Gisteravond hadden we de ov-gids van de vrm geraadpleegd. Die adviseerde een reis van 3 uur via Neef. Daarna zijn we zelf gaan puzzelen, en het kan in een uur door in Bullay de trein naar Reil te pakken. In Bullay hebben we een kwartier om over te stappen. Makkie.
In Reil staat bij het station een etappebord van de Moselsteig dat ons niet alleen de etappe laat zien, maar ook vertelt dat de Moselsteig met Europees geld is aangelegd. Ik vraag me werkelijk af waarom de EG gemeenschapsgeld aan wandelroutes wil uitgeven. Een verenigd Europa is mooi, maar dit kunnen landen toch prima zelf regelen? In Nederland gebeurt dit door vrijwilligers, moet Brussel nou echt wandelroutes subsidieren en coordineren?

We wandelen het dorp uit, en slaan linksaf een landweg tussen de wijngaarden in. In de berm groeit een plukje inkarnaatklaver, de bloemen lopen net uit. Vermoedelijk verwilderde exemplaren. We volgen de "kanonenbahn", een spoordijk die door de Pruisische regering is aangelegd om in geval van oorlog snel troepen naar Frankrijk te kunnen verplaatsen. De kosten bedroegen destijds 360 miljoen mark, een kniesoor die daar op let. We klimmen geleidelijk en hebben aldra een mooi uitzicht op het dorp Reil achter ons. We lopen tussen de wijngaarden en sommige rijen wijnranken dragen de namen van kinderen. Jos vraagt zich af of dit een soort schooltuintjes zijn.

Op ongeveer een-derde van de route houden we halt bij het uitzichtspunt Hutte am Leo-Felsen. Er staan een aantal mensen in luid Duits te praten. Ieder heeft recht op zijn pleziertje, jammer alleen dat ik zo lastig kan filmen, want dan komt hun gesprek mee, en als ik dat op youtube wil plaatsen is dat niet netjes. In het Nederlands zeg ik dit tegen Jos, en ja hoor: een van de mensen blijkt Nederlands te spreken. Sta ik mooi voor aap. Als ik vraag of ze stil willen zijn voor een korte opname, willen zet dat met plezier doen. Aardig van ze. Mooi uitzicht over Bullay vanaf dit punt.

We wandelen verder achter de kam van de heuvel, en komen bij de Marienburg. Het lijkt nu een jeugdopvangcentrum of opleidingsgebeuren te zijn. De Moselsteig loopt hier over de burcht, met wat verwarrende bewegwijzering. Gelukkig heb ik de route als gps op mijn mobiel gedownload. We dalen een stuk, lopen langs een asfaltweg en gaan weer omhoog het bos in. We passeren een uitzichttoren (inmiddels als 3e of 4e generatie uitzichttoren op deze plek) met een sprookjesachtig uitzicht op de Moezel aan twee kanten van het schiereiland. Vanaf hier is goed te zien hoe de Moezel zich al slingerend een weg door het landschap zoekt.

Via rotspaadjes dalen we door de wijngaarden af naar Kaimt. We steken de voetbrug over en trakteren onszelf in Zell op een italiaanse ijsje.

Vandaag gelopen: 12 km
Gedaan: 8 + 12 = 20km
Te gaan: 360 - 20 = 340 kmGeen opmerkingen: