zaterdag, maart 16

Maas-Niederrheinpad: Roermond - Swalmen

Zaterdag 16 maart 2019
Vanochtend kletterde de regen tegen de ramen van ons vakantiebungalowtje op de Lommerbergen in Reuver. Wat zegt u? Maartse buien? Gewoon herfstweer in Maart. Brr.

Maar we zijn gekomen om een stuk van het Maas-Niederrhein pad te lopen, en dat doen we niet door in de bungalow te blijven hangen. We parkeren de auto in Swalmen, vlak bij het station. Gratis. Limburgse gastvrijheid. Op het station van Swalmen moeten we 20 minuten wachten. De trein uit Roermond naar Nijmegen komt eerder. Een inlander vertelt: 'Ja, de trein naar Roermond komt over 10 minuten, ook bij dit perron.' Oh. Waarom ligt hier dan dubbel spoor?
Maar de trein rijdt keurig op tijd en brengt ons in 5 minuten naar Roermond. Het is droog, al dreigt de lucht met donkergrijze wolkenpartijen. Daar pakken we de route zonder probleem op door enkele straten met mooie 19de eeuwse panden. Door een tunneltje komen we op een bedrijventerrein. In de berm bloeien madeliefje, vroegeling en paardenbloem.
Aan het eind slaan we linksaf. Bij restaurant 'gewone meneerkes' drinken we een kopje thee. Vriendelijke bediening. De waardin waarschuwt ons dat we niet de weg onderlangs het water moeten nemen, want die loopt dood. De bewegwijzering voert ons echter direct de groote stadsweide in. Hier houden we zoveel mogelijk de weg langs de haven aan. Enkele koeien doen hun best om ons de doorgang onmogelijk te maken, en voorzichtigheidshalve lopen we een stukje om. Aan het eind snijden we een stukje af. Langs de maasoever lopen we richting noorden. Madeliefjes en speenkruid liggen aan onze voeten. Bomen met rode katjes welven boven onze hoofden.

Een man die aangespoelde rommel opruimt, wijst ons op een dode bever. Een eind verderop staat het klein hoefblad massaal in bloei. Bomen die bij de voet zijn afgeknaagd wijzen er op dat er ook levende bevers zijn.
Onder een spoorviaduct door wijst de bewegwijzering en het boekje linksaf. Vijftig meter verder snijdt het water van de Maas hier elk pad af. Blijkbaar staat het water in de Asseltse plassen hoog.
Via een klein stukje asfaltweg komen we in de vuilbemden. Gevlekt longkruid verrast ons hier, een leuke ontdekking! Dit stuk oogt wild.
In Asselt stuiten we op een Noormannenroute. Langs de Maas lopen we naar het noorden tot we richting binnenland afslaan. Op de viersprong lopen we rechtdoor langs ruine Ouborg. We slaan even door een tunneltje rechtsaf om een mini dorpje te bewonderen.
Dan richting station. Jos ontdekt nog het maarts viooltje in de berm voor we vermoeid langs het station naar de auto lopen.
.

Gewandeld: 25,2 + 11,0 = 36,2km.







Geen opmerkingen: