maandag, april 11

Pelgrimspad 1: Hardinxveld - Boven Hardinxveld en Gorinchem

Zaterdag 9 april 2022.
We parkeren weer bij Boven-Hardinxveld en wandelen vandaag terug naar Hardinxveld. Vanaf het stationneke een klein stukje langs de weg, spoorbaan over, en in de berm genieten we van de eerste pinksterbloemen.
We volgende de asfaltweg een tweehonderd meter, en slaan dan een landweg langs volkstuintjes in. Voor we uit Den Haag wegreden, plensde het, maar nu breekt er een lekker zonnetje door. Dat zonnetje houden we, afgewisseld met wat wolkjes, de hele wandeling. De 3 kilometer naar Hardinxveld is een stukje dat bij een vorige wandeling was blijven zitten, we voelden ons er toen net te moe voor om die er nog bij te doen. In combinatie met een familiebezoek in de Alblasserwaard komt dit mooi uit.

Op een pelgrimsbankje eten we de meegebrachte boterhammen op. Het is een af en toe vrij modderige stuk. De schapen waar we tussen door lopen hebben daar geen last van. De boer vertelt ons dat het Hampshire schapen zijn. Als ik de naam ten minste goed verstaan heb. Een dichte, wat vettige wol, waar hij veel liefhebbers voor heeft.

Vanuit Hardinxveld nemen we de boemel naar Gorinchem. De machinist wacht zelfs even op ons als hij ons ziet aan komen lopen.

In Gorinchem wandelen we over de oude bolwerken naar de veerpont. Door het oude centrum is een leuke tocht. De Langendijk is een leuke winkelstraat met talloze originele winkeltjes. Een Legobrickshop doet me aan een van mijn oude collega's bij de Belastingdienst denken. Bij een kaas shop halen we wat speciale kazen. Volgens de verkoper is Gorcum de 'Bliekenstad'. Bliek is dan een soort vis. Dit in tegenstelling tot Woudrichem, aan de overkant van het water, waar vooral op zalm gevist werd.

Het oude stadhuis doet qua allure niet onder voor een paleis. Van de toren van de kerk er achter staat het onderstuk scheef en het bovenstuk recht. EEn voorbijgangster merkt op: 'Ja, vroeger haqdden ze natuurlijk niet de moderne apparatuur van vandaag'. Dat klopt mevouw. Toen gebruikten goede bouwers een paslood.

Voor ons is het tijd om bij de familie op verjaardagsvisite te gaan.

Gedaan: Amsterdam - Gorinchem, 134 km.
Te gaan: Woudrichem - Den Bosch, 206-134 = 72 km

Geen opmerkingen: