donderdag, augustus 31

Pelgrimspad 2: Gulpen - Scheulder

Donderdag 31 augustus
Vanaf camping Gronselerput volgen we de route langs de Geul. We passeren het plaatsje Engwegen en lopen door naar Schin op Geul. Het is er stil en verlaten. We passeren de kerk en slaan voor de spoorbaan linksaf. Daarna mogen de kuiten aan het werk, want het pad stijgt flink naar een oude kluizenaarskapel. Informatiebordjes over het bos vertellen ons dat er door traditioneel hakwerk orchideeen in dit bos groeien. vermoedelijk zijn we in het verkeerde jaargetijde. Andere informatiebordjes vertellen over 16 kluizenaars die hier woonden. Het wordt niet 100% duidelijk of die tegelijk of na elkaar hier woonden. De tekst suggereert het laatste. Van het kapelletje dalen we weer af naar de spoorbaan, en steken deze over. Bij Kasteel Schaloen gebruiken we een kopje koffie en thee.

Via Oud-Valkenburg lopen we naar het Gerendal, beroemd om zijn orchideeen. Ook hier zien we die niet. Wel vallen bij de esdoorns het grote aantal donkere vlekken op. Het is de esdoornvlekkenzwam. Beemdkroon, kruldistel, glad walstro, grasklokje en valse salie zijn planten in de kruidlaag. Een paar keer hebben we een licht buitje, maar in het algemeen blijft het droog.

In Scheulder hebben we een OV puzzel. Volgens 9292 moeten we 20 minuten lopen naar Margraten, en dan twee bussen nemen naar Gulpen. Of we rijden via Valkenburg, met een bus, een trein en nog een bus.
Het buurtbusje komt, we houden hem aan en de chauffeur vertelt ons dat de gemakkelijkste route is om mee te rijden naar halte Termaar, waar ieder kwartier bus 350 naar Gulpen rijdt. Dat doen we en we komen er sneller dan met de routes die 9292 voor ons uitdokterde.

In Gulpen stappen we uit bij het busstation. Vandaar pakken we zonder veel gezoek de route weer op naar de camping. Na Kasteel Wijlre is het pad door de weilanden helaas geblokkeerd. We kunnen via Stokhem lopen, of via Wijlre. We kiezen voor dit laatste. Het is 1,5 km extra, maar wel een mooi stukje. Jammer dat Jos op een bankje gestoken wordt door een hoornaar. Ze zuigt de steek leeg.

Vandaag gedaan: Gulpen - Scheulder, 13,5 km
Totaal gedaan: Den Bosch - Scheulder, 234 km
Nog te gaan: 249 - 234 = 15 km.

Geen opmerkingen: