dinsdag, augustus 29

Pelgrimspad 2: Voerendaal - Gulpen

Dinsdag 29 augustus 2023 We staan op onze favoriete Zuid-Limburgse camping: De Gronselerput in Wijlre. Er staat nog 42 kilometer open van Pelgrimspad 2. De bedoeling is om deze vakantie dat stuk uit te lopen.
We hadden in Gulpen willen parkeren, maar wanneer we zien dat we de bus in Gulpen naar Voerendaal niet gaan halen, rijden we naar Voerendaal. Daar is het gratis parkeren.

We wandelen langs de spoorlijn naar het westen. Bij het eerste tunneltje onder de spoorbaan pakken we de route weer op. De route voert ons langs een mooide oude kerk in het centrum langs kasteel Cortenbach. A.s. zondag zijn de schuttersfeesten, maar vandaag kunnen we nog de gewone route volgen.

Vandaag gaat het door de velden naar de A79, waar we door een tunneltje onder door gaan. Links van ons ligt de Kunderberg, waar meer dan 80 plantensoorten zouden groeien. We zien er niet veel van, maar misschien dat we bij gelegenheid het pad over de berg een keer kunnen volgen. Jos ziet een wijngaardslak in de berm.

Vanaf de berg lopen we door naar Ubachsberg. Het pad is grote delen 'vals plat', we stijgen heel langzaam. Na Ubachsberg lopen we door Mingersberg en Eyserheide. We zien onderweg wel wat kruiden: Reuzenbalsemien, grote Kattenstaart, hop, agrimonie, ruig klokje, en veel wilde marjolein.

We passeren een maisakker waar een deel van de planten aan maisbrand, ustilago maydis, leidt. Het ziet er uit als een forse schadepost voor de boer.

We wandelen verder door de Eyser Bosschen. De zachte duizendknoop, persicaria mitis, valt op.

Moe maar voldaan arriveren we in Gulpen.

Vandaag gedaan: Voerendaal - Gulpen: 14 km
Totaal gedaan: DEn Bosch - Gulpen: 221 km.

Geen opmerkingen: