zaterdag, april 5

LAW Grote rivierenpad Buren - Tiel

Zaterdag 5 april 2014

Jos haalt met het trekkertje aardig wat sahara zand van de ruiten voordat we wegrijden. Het weer is bewolkt, met kans op zowel regen als zon. De bestemming is Tiel: we willen van de bloesem genieten. Dit stuk van het Grote Rivierenpad is onderdeel van het vroegere Lingepad.

Onderweg staat het raapzaad in de bermen van  de A13 en de A15 prachtig goudgeel in bloei. In Tiel parkeren we bij het Burgemeester Hasselmanplein. Niet goedkoop, en net nadat we betaald hebben maakt een vriendelijke vrouw ons er op attent dat het vandaag gratis parkeren is.

Het station staat keurig aangegeven. Daar moeten we even wachten op bus 46 naar Buren. We zijn niet de enige wandelaars: in de bus maken we kennis met een Brabants echtpaar dat het Maarten van Rossumpad volgt. Ook zij vertrekken vanuit Buren.

In Buren staat een keurige paal die de kruising van de twee lange afstandswandelpaden aangeeft. In Buren missen we de afslag door het centrum. Dat komt eerder door onze gehaastheid dan door de bewegzijzering: die verdient de hele route gewoon een 9. Bij de brug pikken we het spoor zonder probleem weer op.

Even buiten de Buren zien we al de eerste fruitboomgaarden. Een wandelaarster met hond vertelt ons dat de kersen al uitgebloeid zijn, en het nu de tijd van de peren en appelbloesem is. De perenbloesem is wit, en staat in trossen, de appelbloesem is roze en de prunus bloeit voordat de bladeren er zijn. Dat is toch van een afstand wat beter waarneembaar dan het "stijlen vrij, dan peer" en "Stijlen in het onderste deel vergroeid, dan appel" uit de flora van Heukels, als is het misschien niet zo exact en betrouwbaar. Eind van de maand is volgens haar de bloesemtocht, al is dan waarschijnlijk alles uitgebloeid.

De peren staan inderdaad uitgebreid in bloei. Op het stuk wat wij lopen lijkt vooral peer te worden geteeld. De afgelopen week las ik in de krant dat veel Nederlandse telers van appel op peer overschakelen, en dat lijkt hier ook te gebeuren. Een appelboer rijdt met mest naar zijn land. Volgens hem is volgend weekend de bloesemtocht.


De kilometertjes lopen vandaag gemakkelijk weg. Begon bij onze vorige tocht de pinksterbloem net aan zijn bloei, nu staan ze in elke berm bij honderden. Dat geldt ook voor het raapzaad en de ereprijs.
Landgoed Soelen met het gelijknamige kasteel ziet er goed verzorgd uit. In de bocht van een asfaltweg even verderop groeit symphytum x uplandicum, vermoedelijk verwilderd vanuit een van de tuinen.
Een akker met koolzaad wissel het landschap af.  Nu ik het zo duidelijk aangeplant zie, worden de verschillen met raapzaad ook duidelijker.

Via de doodlopende Linge lopen we Tiel binnen. Voor we het weten zijn we bij de auto terug. Het winkelcentrum is gezellig druk, en we nemen nog even een kijkje, vooral om een plaatje van de legendarische Flipje te schieten. Dat standbeeld mag ondertussen wel een likje verf hebben.
Vandaag afgelegd: 9,1 km

Gedaan: 84+9,1=93,1 km

Nog te gaan: 190-9,1=180,9 km.

Geen opmerkingen: