donderdag, april 27

Marskramerpad: Okkenbroek - Holterberg

Woensdag 26 april 2023

We parkeren in Holten op de P&R bij het station. Gratis parkeren, Twentse gastvrijheid.

We zijn net op tijd voor de trein naar Deventer. Maar op het station in Deventer moeten we een uur geduld oefenen tot de buurtbus 590 ons ophaalt. Het plan voor vandaag was om van Lettele naar Holterberg te lopen, maar over die 20 kilometer doen wij gauw 5 a 6 uur. Dat wordt een beetje laat, want het zal al bij enen zijn wanneer we uitstappen. We stappen daarom in Okkenbroek uit. Het traject van Lettele naar Okkenbroek komt dan morgen.

De buurtbus zet ons netjes bij de kerk in Okkenbroek af. We lopen over een asfaltweg met niet al te veel verkeer. In de berm groeien allerlei planten die duidelijke stikstof-indicatoren zijn: Paarse dovenetel, paardenbloem, brandnetel en anderen. Logisch, want om ons heen liggen allerlei boerderijen en op voedselarme grond kun je als boer weinig beginnen. Dan moet je bemesten. En mest bestaat uit, u raadt het al, 'stikstof'. Tussen aanhalingstekens, want het gaat dan om stikstofverbindingen zoals stikstofoxiden uit de bouw en ammoniak uit de stal. Dat laatste is wat boeren vroeger als schapenmest / koeienmest / varkensmest / gier over hun land uitreden. Heel lokaal. Heel nodig voor de landbouw, omdat op onvruchtbare grond er weinig groeit.

De meeste omgekeerde vlaggen hangen weer normaal. Eerlijk gezegd vond ik de omgekeerde vlaggen een aanfluiting en kwetsing van de nationale gevoelens, ook van die van veteranen en mensen die familie in een oorlog verloren hebben.

Het weer is fris, er drijven dreigende wolkenpartijen over, maar het blijft vrijwel droog. Zo af en toe breekt er een zonnetje door. We wandelen geregeld door bos. We zien statige beuken, sparren, dennen, berken, zomereik, lijsterbes, sporkehout, en rhododendron. In de kruidlaag zien we o.a. vingerhoedskruid, akkerhoornbloem en grote muur. Een leuke vondst vind ik het bosvergeetmenietje.

De route klimt geleidelijk de Holterberg op. Volgens de wandelgids heeft het Numendal en de Holterberg een bijzondere flora en fauna. Van de fauna, inclusief het Korhoen, zien we niets. Van de bijzondere flora zien we de rode en de blauwe bosbes.

Morgen bij leven en welzijn het stuk van Lettele naar Okkenbroek.

Geen opmerkingen: