donderdag, oktober 20

Veluwe Zwerfpad: Lunteren - Wekeromse zand en Wekeromse Zand - Lunteren

Donderdag 20 juni 2016

We bestuderen 's ochtends uitgebreid de buienradar en besluiten uiteindelijk om 's ochtends te wandelen. De verwachting is voor griote delen van de dag lichte of iets minder lichte regen. We zitten net in de auto wanneer onze schoonzoon belt dat ze voor de bevalling onderweg zijn naar het ziekenhuis. Spannend. We besluiten de wandeling door te zetten; d ebevalling kan gemakkelijk inclusief nacontrole enkele uren duren. We parkeren de auto bij het station in Lunteren. Het traject loopt daar langs en pikken we gemakkelijk op. De bedoeling is eerst kaart 10 te lopen en daarna via de rouite op kaart 9 terug naar het station.

Door een lichte miezer lopen we door een buitenwijk van Lunteren. We volgen een pad langs een weiland en een bos waar hond Maiky los mag lopen. Hij geniet er van. Wij ook, ondanks de regen. De asfaltweg die we een stukje moeten volgen, is vrij rustig. Daarna gaan we echt het bos in. Hier moet Maiky aan de lijn. Het is een mooi, gemengd bos, met o.a. spar, eik, kastanje en linde. Hoewel begin vorige week nog vrijwel alle bomen in een prachtig groeene jas stonden te pronken, tonen de meeste soorten nu duidelijke gele en bruine herfsttinten. Het begint herfst te worden. Dat mag ook wel, zo eind herfstvakantie. Om de herfst te benadrukken, gaat het nu ook harder regenen. Het is maar goed dat alle bladzijden uit het wandelboekje geplastificeerd zijn.

We passeren een archeologische opgraving van 'Celtic fields'. Er wordt bedoeld: Keltische akkers. Waarom kan dat niet gewoon in het Nederlands? Deze staan in het boekje wel genoemd, maar op een andere plaats. Rara, waar zijn we nu? We slaan per abuis rechtsaf in plaats van linksaf en stuiten op een bordje 'Wekeromsche Zand'; verboden voor honden. Ik was er al een beetje bang voor. We lopen terug en steken even verderop moeiteloos over naar het eindpunt van kaart 10. Hier mogen we namelijk wel met hond op de weg wandelen.

Over kaart 9 valt wat minder te vertellen. De regen varieert in sterkte, en neemt aan het eind af tot vrijwel droog. We zijn er blij mee. Ook op de grond is het herfst met vele zwammen en paddenstoelen. Het vele vocht van de afgelopen dagen zal daar aan meegeholpen hebben. Een boomstronk staat vol zwavelkopjes. 'De koepel' is een uitkijktoeren, en we gebruiken onze lunch aan een van de picknicktafels. We passeren en blokhut met allerlei levensgroot houtsnijwerk. We komen enkele andere hondenbeztters tegen. Een ervan vertelt dat de honden hier los mogen lopen. Voor we het weten zijn we terug bij het station.

Vandaag gewandeld: 5,2 km.
Totaal gewandeld: 51,0 + 5,2= 56,2km
Te gaan: 287,2 - 56,2 = 231,0 km
Een reactie posten