donderdag, augustus 19

Deltapad / Nederlands kustpad 1: Westkapelle - standpvergang 50a

Donderdag 19 augustus 2021

Na familiebezoek parkeren we in Westkapelle op de Kerkeweg. We staan daarmee direct op de route. Westkapelle wordt op zijn Walchers uitgesproken als 'Westschappel' of 'Westkappel'. Dat laatste is een beetje verwarrend, omdat Westkappel ook de plaatsnaam is van een plaatsje in het noordwesten van Frankrijk. 

We wandelen over de Kerkeweg richting noorden. Na het bord einde bebouwde kom volgen we de Pantegemseweg. Hier gaan we rechtsaf. Volgens het boekje moeten we de oude zandweg volgen. Ondanks zijn naam is dit een klinkerweg. Maar al na een meter of tien worden we linksaf een zand/grasweg opgestuurd. We lopen langs braam en bonte wikke. Die laatste is een vrij zeldzame plant. Een leuk begin van de tocht. 

De grasweg komt al snel bij de weg terug en blijft hier evenwijdig aan lopen. In de berm groeien heelblaadjes. Links liggen plassen dit niet in het boekje staan. Echte vogelgebieden, we horen de grote stern. Zwaluwen schieten over ons hoofd heen. Jammer dat we geen verrekijken bij ons hebben.

Aan het eind komen we op de weg terecht. Een opvallende vondst is dubbelkelk. Buiten de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden is die vrij zeldzaam, hier is hij algemeen. We lopen door tot aan de voet van de duinreep. Een bord vertelt over 10 verschillende vlindersoorten die hier voorkomen. We klimmen de duinreep op. Op bijna heel Walcheren zijn de duinen maar 1 duin breed. Eigenlijk eng smal, als je er over nadenkt. We wandelen over een schelpenpad dat precies over de top loopt. Links zien we het strand en de zee met kite-surfers. Rechts kijken we over Walcheren uit tot de toren van de Lange Jan in Middelburg. Links en rechts groeien grote zandkool, bezemkruiskruid, braam, rimpelroos en tot mijn verrassing boksdoorn, kruipend stalkruid en brede lathyrus. De zandkool wordt hier en daar volledig kaal gegeten door een groep enthousiaste slakken. Van de 10 vlindersoorten hebben we er geen een gezien.

Bij duinovergang 49 vragen we ons af of dit het punt was waar we de vorige keer vanuit Domburg gestopt zijn. Nee, volgens onze verslagen was dat bij 50a. We lopen nog even door. Wanneer we daar zijn, houden we even rust en nemen dan dezelfde route terug. Bij de auto gekomen heeft Jos ruim 9 km op de stappenteller staan. Het stuk Hoek van Holland naar Maassluis hebben we al een keer gelopen als onderdeel van het grote rivierenpad.

Daarmee hebben we het Nederlands kustpad deel 1 (voorheen Deltapad) er op zitten. Wel willen we het Nederlandse deel van de GR-5, dat ook in dit boekje staat, nog een keer uitlopen. Maar dat kan wachten tot een andere keer.


Gewandeld: 195 van de 195 kilometer. Tijd om thuis vanavond wat te vieren.



Geen opmerkingen: