donderdag, augustus 12

Pelgrimspad 1: Schoonhoven - Groot Ammers

Donderdag 12 augustus.

Bij de ingang van Groot Ammers is een kleine parkeerplaats. En ondanks de naam staat Groot Ammers me voor de ogen als een klein plaatsje, dus een parkeerplaats is een onverwacht mazzeltje. Zeker omdat er 1 plekje van de 5 vrij is.

Groot Ammers is een dijkdorp en inderdaad niet groot. We zijn al snel aan de oostkant van het dorp en lopen over een brede en hoge grasdijk. Het eerste hek moeten we openen, maar de volgende hekken kennen een houten overstapje. Links van ons hebben we uitzicht over de Lek. Onze zoon Klaas wandelt vandaag met ons mee. Er is hier een brede uiterwaard en het is moeilijk voor te stellen dat die hele ruimte vol met water staat. Laat staan dat zo'n brede en hoge dijk dan ook nog kan doorbreken. We genieten van het zonnetje en het bezig zijn. Tegen het eind van de dijk komen we door een kudde schapen. Ze komen enthousiast op ons afrennen. Zijn ze gewend dat de boer hen eten komt brengen? Zijn ze gewoon nieuwsgierig wie er 'hun' wei binnenkomt? Of zijn er buurt bewoners die hen met oud brood komen voeren? Ik kan me niet goed voorstellen dat je als schaap in een wei met fris groen gras enthousiast wordt van wat oud hard brood.

We zien hier ook een ooievaar. Om hem heen staan een stel even grote vogels, maar zonder de wit-zwarte veren. Zijn het jonge ooievaars die nog niet hun volwassen kleed hebben? Wanneer ze over ons weg vliegen, zien we dat hun nek in een s-bocht licht. Het zijn dus reigers.


We steken de weg over en passeren het koetshuis van het vroegere kasteel Liesveld. Liesveld is dertig jaar lang een ooievaarbroedplaats geweest. Leuk dat we er een gezien hebben. Na Liesveld volgen we 2 km lang een smal pad tussen een industrieterrein links en een asfaltweg met daarachter weilanden rechts. Het is geen lelijk pad, en het loopt redelijk rustig. Het zonnetje is intussen fel, maar de bomen langs dit pad geven voldoende schaduw. Langs de oevers van de slootjes staan koninginnenkruid en harig wilgenroosje opvallend in bloei.


Aan het eind slaan we linksaf en lopen langs een dijk. We missen de afslag naar het oude vestingplaatsje Nieuwpoort. Met het pontje steken we over naar Schoonhoven. Daar bezoeken we het zilvermuseum, dat we de vorige keer uit tijdgebrek hebben laten zitten. Daarna nemen we de pont terug en volgen de dijkweg. Wanneer we Groot Ammers in lopen, zien we een ruime parkeerplaats vlak langs de wandelroute. Nou ja. We hadden een plekje.

Het eerste stukje is van de Alblasserwaard afgeknabbeld. Vandaag hebben we niet veel gelopen, 5 km. Volgende keer beter.







Geen opmerkingen: