zaterdag, augustus 28

Marskramerpad: Veenhuizerveld - Stroe

Vrijdag 27 augustus 2021

Het weer is grijs bewolkt. We zitten 's ochtends te dubben: wandelen of ons verblijf verlengen en volgende week wandelen. Het klaart op. We stappen in de auto. Stroe heeft een prachtige parkeerplaats naast het spoor. Het station is helaas afgebroken, treinen stoppen er niet meer. We missen de bus net, maar na drie kwartier wachten hebben we een verbinding met 3 snel op elkaar aansluitende bussen. Een van de chauffeurs is zo vriendelijk te wachten terwijl we aankomen rennen.

Tussen Huinen en Veenhuizerveld wordt nog druk aan de weg gewerkt. Bij Veenhuizenveld worden we het bos ingestuurd. Letterlijk. De Gelderse vallei ligt achter ons. Nu zitten we op de Veluwe. De lucht is grijs. We volgen een lange zandweg. Het begint te druppen. Het begint harder te druppen. Het gaat stevig miezeren. We gooien een regencape om. Het wordt droog. De capes moeten drogen. De capes worden droog. Ze gaan de tas in. Het begint te druppen. De capes worden uit de tassen gehaald. Enfin, dat patroon herhaalt zich die dag een aantal keren. Soms moeten we om de plassen op het pad heen een weg zoeken. We passeren een oude schaapskooi terwijl er een zwak zonnetje doorbreekt. 

Bijzondere planten zien we niet. Het sporkehout draagt soms groen-rode, soms donkerblauwe besjes. We passeren twee kleinere heidegebieden, die allebei in uitstekende staat lijken te verkeren. Het bos is net als eerder deze week rijk aan zwammen: biefstukzwam, gewone zwavelkop, schubbige fopzwam en viltige maggizwam. Nee, dat zijn geen paddenstoelsoorten die ik ken. De obsidentify app herkent ze voor me. Ik verbaas me hoe goed deze app is geworden in het herkennen van paddenstoelen. 

Na een drie uur wandelen komen we in Stroe. We trakteren onszelf op een kopje thee op een terrasje. We hebben vandaag 10 kilometer in de benen zitten. De afgelopen paar jaar zijn we van Den Haag naar Amersfoort gewandeld. Deze week zijn we van Amersfoort naar Stroe gelopen. Van Stroe naar Beekbergen bij Apeldoorn hadden we al eerder gedaan. Er resteren nog 156 kilometer van Beekbergen naar Bad Bentheim in Duitsland.


Geen opmerkingen: