maandag, mei 22

Marskramerpad: Oldenzaal - Losser

Maandag 22 mei 2023

Vanaf station Oldenzaal vertrekt twee keer per uur een bus richting Losser. We hebben die van 10:15, wat maar goed is ook, want die van 10:45 gaat vervallen. De chauffeuse stopt bij de grote kerk in Losser. Met wat nauwkeurig kaart lezen vinden we zonder echte problemen de omleidingsroute bij hoog water.

We wandelen langs het Hannekerveld. Vroeger verzamelden zich hier hannekemaaiers, seizoensarbeiders, die van hun kleine boerderij in Duitsland niet rond konden komen, en in de zomer op boerderijen in Nederland werkten. In de berm groeien muizenoor en klein vogelpootje. Allebei algemeen, maar ik zie ze gemakkelijk over het hoofd, dus leuk dat ik ze nu zie staan.
Het begin van de Snoeyinksweg loopt paralel met een beek, waar volgens het bord o.a. orchideen moeten bloeien. Ik zie wel vochtige grond, herkenbaar aan de donkere grassoorten, en echte koekoeksbloem, maar van de orchideeen geen spoor. Wel een berm vol grote brandnetel, fluitenkruid, ruwe smeerwortel, witte dovenetel, kleefkruid en nog een aantal van dat soort voedselrijke grond minnende planten.
Een vlinderaar zoekt de kleine vuurvlinder zonder hem te vinden. Een paar honderd meter verderop zien we die wel vliegen, verschillende zelfs.

In een bos verderop komt de gele dovenetel voor. Leuk, want die zien we meestal alleen in Zuid-Limburg. Soms zien we mispel langs de weg.

We lopen over een aantal smalle fietspaden, waar we voor achterop komende fietsers het fluitenkruid in moeten. Een andere wandelaar had ons daar afgelopen vrijdag al voor gewaarschuwd. We arriveren zonder probleem in Oldenzaal. We passeren verschillende opvallende namen. De Duivelshof kreeg zijn naam naar aanleiding van een landheer die pachters in zijn kelder opsloot als ze niet aan hun verplichting konden voldoen. En dan is er het rotboerpad. Je zal er als boer maar wonen.

Gedaan: Den Haag - Losser
Nog te doen: Losser - Bad Bentheim, 14 km (+4).

(foto's later toe te voegen)

Geen opmerkingen: