woensdag, mei 17

Marskramerpad: Zenderen - Deurningen

Woensdag 17 mei 2023

In Deurningen is het gemakkelijk om in de buurt van de kerk te parkeren. Het kerkplein wordt klaargemaakt voor feestelijkheden morgen, dan is het hemelvaartsdag. We moeten een half uur wachten op de bus naar Hengelo. Eenmaal in Hengelo moeten we bij het station nog een keer een half uur wachten op de volgende bus. Wat een uitgestorven gat is dat station van Hengelo, het station kent geen enkel winkeltje dat open is.

De bus heeft een klein half uur nodig om ons naar Zenderen te brengen. Maar dan stappen we wel vlak bij de route uit. Bij het klooster eten we gelijk onze lunch, want de ochtend is inmiddels voorbij. Een pastoor met de naam Titus Brandsma heeft o.a. hier gestudeerd, en is door de Nazi's vermoord. Op de een of andere manier heb ik de naam eerder gehoord. Een informatiebord vertelt ons over marskramers, seizoensarbeiders in de gouden eeuw en ander wandelend verkeer.

Bij Weleveld is een veldje ingericht met ijzeren modellen van middeleeuwse figuren. Aardig illustratief, maar niet heel bijzonder.

De route voert ons langs de Bornse beek, waar we een leuke flora aantreffen, met onder andere kleine ratelaar, gele waterkers, pinksterbloem, en kruipend zenegroen. De weerspiegeling van de bomen in het water maakt het ook een mooi traject.

Het is stevig doorstappen, en vooral door de half knie-hoge grassen loopt het vermoeiend. Vandaag durven we het wel aan om door de drassige gebieden te wandelen. Het wandelt rustig, en het water is sinds gisteren aardig in de grond weggezakt. De laatste kilometers voelen we onze benen, en we zijn blij als we in Deurningen de auto terug vinden.

Gedaan: Den Haag - Deurningen
Nog te gaan: Deurningen - Bad Bentheim, 36 kilometer.

Geen opmerkingen: