vrijdag, juli 3

Deltapad: Renesse - Haamstede

Vrijdag 3 juli 2015

Omdat er hoge temperaturen verwacht worden, willen we sacht uur vertrekken. Door allerlei omstandigheden wordt het toch half tien.

We parkeren de auto in Renesse. Bij het transferium is er voldoende ruimte op de gratis parkeerplaats. Alle plekken in de schaduw zijn bezet, maar plekken die nu in de zon staan maar vanmiddag in de schaduw zijn er nog voldoende.
We wandelen de eerste keer met het nieuwe boekje: Nederlands kustpad deel 1. Het pad is gemakkelijk weer op te pikken. De Oude Moolweg blijkt redelijk rustig wandelgebied. De bewegwijzering is goed. Na een tijdje komen we in de duinen. Wilde sering, rozen, geel walstro, Jacopbskruiskruid, reigersbek, twee soorten teunisbloem en natuurlijk veel duindoorn. Het fietspad, waar we over lopen, wordt intensief gebruikt. Veel van de fietsers praten duits. Enkele slaapbollen op de zeereep vormen wel geen typische duinvegetatie, maar zijn wel mooi.Na dit fietspad gaan we het strandpad. Bij een drukken badplaats als Renesse verwacht ik op een op en top zomersedag een vol strand. Maar het tegendeel blijkt waar: slechts hier en daar is iemand te bespeuren. Er staat een strandpaviljoen, Als die bestaat van de paar klanten die ik nu zie, is de manager of een genie, of iemand die een bezoekje van de FIOD verdient.
Het strand is breed. Heel breed. Ik schat dat iemand die bij het strandpaviljoen zit, toch gauw 10 minuten nodig heeft om bij de zee te komen. Ergens in het midden groeit wat gras. Jos vermoedt Biestarwegras, en daar zou ze gelijk in kunnen hebben. Een leuk beginnetje voor een nieuwe zeereep.

Midden op deze Nederlandse imitatie van de Sahara eten we onze meegebrachte boterhammetjes op. Daarna is het weer: 'mars!'. Helaas blijkt dit strand naaktstrand te zijn. Daar hebben we niet voor gekozen.
De afslag naar Haamstede lopen we in eerste instantie voorbij. De tekst van het boekje noemt 8 vuilnisbakken in een circel, maar die staan er niet. Alleen 1 grote. Het wandelnet paaltje bevestigt dat het de goede strandovergang is. Onderweg naar Haamstede lopen we eerst tussen enkele campings door. Op een plaats is er 'nieuwe natuur'. De grond is afgeplagd, en grazende runderen houden het terrein kaal. Kaal is het inderdaad, Jakobskruiskruid is het enige wat boven het kort gegraasde gras uitsteekt. De berm van ons pad kent meer variatie. Daarna wandelen we door door binnenduinen. Dagkoekoeksbloem, groot heksenkruid, kromhals en slangenkruid groeien langs de diverse paden.

Niet bijzonder moe wachten we in Haamstede op de bus naar Renesse.

Gewandeld: 6,6+12,3=18,9 km
Te gaan: 195,1-18,9=176,2 km

Een reactie posten