woensdag, juli 22

Krijtlandpad: Epen - Vaals

Woensdag 22 juli 2015

In Epen is het op P2 gratis parkeren. Via een smal voetpad nemen we een binnendoor weggetje naar de Geul, waar we afgelopen zaterdag wandelden. Een deel van het pad wandelen we opnieuw, namelijk bij Camerig de berg op.

Het eerste traject tot aan het restaurantje is een herhaling van zetten. Hierna is het leuker: omhoog verder het Vijlenerbos in. Het gemengde bos biedt nog steeds veel variantie in bomen. In de ondergroei is minder variantie: vooral veel varens en braam. De bosbes draagt haar donkerpaarse bessen.

Het Vijlenerbosch wordt gevolg door het Kerperbosch.  Hier is het hakbeheer in private handen.  Door het hakbeheer zouden hier zeldzame planten voorkomen als hengel, betonie, fraai hertshooi en agrimonie.
Van de genoemde soorten komen we de hengel inderdaag tegen. Een lipbloemige langs het pad zou misschien betonie kunnen zijn, maar blijkt brunel te zijn. Agrimonie en hertshooi hebben we op onze wandelingen veel gezien, maar vallen vandaag niet in de prijzen. Wel houd ik mijn ogen extra open voor het fraai hertshooi, maar helaas. Wel klein en  groot springzaad.

Net iets over de helft van de dagroute gaat het mis. Het boekje vermeldt: 'bij een wegkruis rechtsaf, Wolfhaag'. De stickers wijzen bij een wegkruis naar rechts. En we komen nog een sticker tegen die ons door een hekje een weiland opstuurt. Het enige pad op dit weiland voert langs de bosrand. Dit volgen we en door een hekje komen we bij een bosweg en een kruising. Hier ontbreekt elke markering. We hebben geen zin om terug te gaan, en volgen de bosweg langs het weiland. Deze gaat over in een smal voetpad. Elke markering ontbreekt, maar we moeten in deze richting een keer de Gemmenicherweg kruisen.
Het smalle voetpad voert ons door diverse klaphekjes, weiden en smalle paadjes. Soms is het pad maar nauwelijks open. Uiteindelijk komen we in Wolfshaag. Hier pakken we de route weer op.

Nu is het nog een lange, soms geleidelijke, soms iets steilere klim naar het drielandenpunt. Jos stelt voor onszelf hier op een sorbet te trakteren, maar die vlieger gaat niet op. Er zijn wel hete en koude drankjes te koop, en losse ijsjes, maar geen sorbets. We wandelen naar Vaals en vinden daar wel een terrasje.

Het was een redelijk intensief traject, vooral door het regelmatig dalen en stijgen. In dat opzicht een goede oefening voor bijvoorbeeld een Eifelsteig.

Gewandeld: 52,5 + 13,5 = 66km
Te gaan: 90,0 - 66,0 = 24 km


Geen opmerkingen: