vrijdag, juli 17

Krijtlandpad: Gulpen - Valkenburg

Vrijdag 17 juli 2015

We staan een weekje op camping Gronselenput; onze favoriete camping in het Limburgse Mergelland.

Vanochtend rijden we naar Gulpen en parkeren aan de buitenrand van het dorp. Volgens de beschrijving in het boekje loopt de route via het Marktplein. Dat blijkt lastig te vinden, dus vragen we de weg aan een van de autochtonen. Met een sappige Limburgse tongval wordt ons uitgelegd dat we daar net vandaan komen. Leve de gemeentebezuiniging op straatnaambordjes.

Nu we het weten vinden we gemakkelijk het pad omhoog. Het Joods monument wijst er op dat we de goede weg zijn. De weg stijgt gestaag. Wanneer we het asfalt inwisselen voor een grindweg, wordt het ook rustig. De zoom van deze weg bevat o.a. beemdkroon, braam, wilde marjolein en ruig klokje. Wanneer we uit het dal komen, hebben we links een mooi uitzicht over een deel  Gulpen. Bijen en hommels doen het hier goed. Wereldwijd hebben hommels een probleem: aan de zuidkant van hun leefgebied zijn ze ongeveer 300 kilometer kwijt geraakt door de opwarming, terwijl zij aan de noordzijde van hun gebied nauwelijks iets zijn opgerukt.

De temperatuur stijgt, maar de wind zorgt hier boven voor verkoeling. We wandelen we tussen redelijk vlakke akkers met aardappels, mais, twee soorten koren en bieten. De bewegwijzering is in het algemeen gewoon goed; op veel plaatsen zien de bordjes er nieuw uit. Soms staan ze wel wat verstopt achter andere wandelpaadjes.

Door een bos dalen we af in het Gerendal. Dit dal staat bekend om zijn orchideen. Bij een vorig bezoek hebben we de orchideen boerderij bezocht. Die is nu dicht; de orchideen zijn uitgebloeid. Wat wel in bloei staat is een gele composiet aan de wegrand. Dit blijkt de Griekse alant te zijn, een ontsnapte tuinplant. Niet direct iets wat ik in het Gerendal verwacht. We klimmen omhoog het dal uit.

Opnieuw leidt het pad ons tussen akkers en weilanden. Volgens de beschrijving in het boekje moeten we door een draaihekje linksaf, maar dit draaihekje ontbreekt. Regelmatig liggen er donkere vruchten op de grond. Blijkbaar doet de wilde kers het dit jaar goed. In de verte zweven twee roofvogels. Ook het vlinderrijk is goed vertegenwoordigd: de wegbermen huisvesten geaderde witjes, atalanta's en bruin zandoogjes.

Het is begin van de middag wanneer we in Valkenburg komen. Hier is het nog twee keer klimmen. De tweede keer is om de burgruine te bewonderen. Het is de enige hoogburg die Nederland rijk is geweest. Met de bus keren we terug naar Gulpen. In de eerste bus is de automaat kapot, en mogen we gratis meerijden. De vriendelijke chauffeur belt zelfs zijn collega nog om te zorgen dat we de aansluiting niet missen.

Gewandeld: 18,0+10,5=28,5 km
Te gaan: 90,0-28,5=61,5 kmGeen opmerkingen: