donderdag, september 29

Romeinse Limespad: Katwijk - Leiden

Donderdag 29-9-2022

Buslijn 431 brengt ons snel en comfortabel van station Leiden Centraal naar het centrum van Katwijk aan Zee. Vandaar is het niet ver om langs de boulevard naar de buitenwatering te lopen.

Hier mondt de Oude Rijn uit in de Noordzee. De Oude Rijn was de noordgrens van het Romeinse Rijk. De Oude Rijn bood de Romeinen een goede mogelijkheid om de castellums langs de grens over het water te bevoorraden.

We wandelen over de boulevard terug naar het zuiden. Langs het schelpenpad groeien blauwe zeedistel, duinaveruit, zandkool en zeeraket.

Bij de Oude Kerk van Katwijk verlaten we de boulevard en duiken het oude centrum in. Katwijk heeft een levende kerk. De oude kerk is de plaats voor de jaarlijkse mannenzang, waar meer dan 1500 mannen uit allerlei kerken samenzingen.



Tussen de hofjes raken we even het pad kwijt, maar vinden het snel terug. Daarna is het pad goed bewegwijzerd tot we oversteken naar de begraafplaats. Hier raken we echt de draad kwijt. Gelukkig vinden we de weg weer snel terug. Maar wanneer we verderop langs de begraafplaats lopen, gaat het opnieuw mis. Pas in de duinen is de route weer helder.

We wandelen een stuk langs de Oude Rijn. De Oude Rijn was in de Romeinse tijd een belangrijke rivier, in onze tijd is daar weinig van over.

Met een leuk pontje steken we in Valkenburg over naar de zuidelijke oever. We bellen en de veerman steekt speciaal over om ons op te halen en over te zetten. Op het plein was vroeger een castellum. Een informatiebord en een romeinse pilaar herinnert ons hieraan.

Over een fiets- en wandelbrug keren we terug naar de noordelijke oever. We maken een praatje met een stel dat ook vandaag het Limespad begonnen is te wandelen. Ze willen een dagje in Leiden blijven. Zij hadden dezelfde problemen met de route als wij. We wandelen door tot de Rijnsburgerweg, en volgen deze naar het station in Leiden, waar we de trein naar huis nemen.

Gedaan: Katwijk - Leiden, 12 km.

Geen opmerkingen: