donderdag, september 1

Biesboschpad: Kiltunnel - Dordrecht - Stadspolders

Donderdag 1 september 2022

Om van de Kiltunnel naar Kop van 't Land te komen zijn er twee routes: een noordelijke, door Dordrecht, en een zuidelijke door de weilanden en polders. Die laatste lijkt ons de mooiste, maar helaas is het OV er alleen vroeg in de ochtend of in de loop van de middag. Daarom kiezen we voor de noordelijke route.

Vanaf de Kiltunnel lopen we langs de Dordtsche Kil naar het noorden. Langs een smal avontuurlijk paardje lopen we landinwaarts. Een rustige asfaltweg brengt ons naar de A16. Vanaf het viaduct kijken we neer op de auto's in de file beneden. Het Wielwijkpark is niet groot, en biedt een groene omgeving.

Na het parkje lopen we een kleine kilometer over de Zuidendijk. Oude huisjes aan onze linkerhand, rechts water. Het wandelt rustig. Tot hier is alles prima bewegwijzerd.

Door de wijk Krispijn lopen we naar het Weizigtpark, waar we de lunch gebruiken. In de wijk hebben we voor het eerst momenten dat we even naar de stickers moeten zoeken. Om door het station te komen hebben we onze OV-kaarten nodig. Gelukkig hebben we die bij ons, maar mensen die de terugweg met de fiets doen, moeten hier wel even aan denken.

Na het station gaan we de oude binnenstad in. Een jaar of veertig geleden kwam ik een aantal malen in Dordrecht. Wat ik me herinner zijn oude panden met scheven muren - ze hellen voorover of achterover, maar staan zelden recht. En het was er donker en regenachtig. Dat laatste is vandaag anders - het is prachtig zonnig weer. De scheve panden staan er nog steeds. En net zo scheef als in mijn herinnering. Jammer genoeg komt dat op de foto niet goed tot zijn recht.

Bij restaurant Down Town Dordrecht drinken we thee en koffie. Prima bediening. We hebben een leuk uitzicht over de Beneden Merwede, het Wantij en de busboten naar Rotterdam. De bewegwijzering is in de oude stad regelmatig zoeken. Ik download de route op mijn mobiel om te kijken waar we het spoor zijn kwijt geraakt. We zijn niet de enigen die de bewegwijzering zoeken, want twee wandelaarsters die ons tegemoet komen zijn ook het spoor bijster. Gelukkig kunnen we ze de weg wijzen.

Langs het Wantij is een groen, maar niet heel afwisselend stuk. We stappen de kilometers gestaag weg. Bij stadspolders nemen we de trein naar Dordrecht en van daar de bus naar de Kiltunnel. Gelukkig zijn de NS stakingen hier voorbij.

Gedaan: 76 kilometer.
Te gaan: 169-76 = 93 km.

Geen opmerkingen: