zaterdag, juli 24

Pelgrimspad 1: Driebruggen - Haastrecht.

Donderdag 23 juli 2021

Het OV-vervoer op dit traject is, laten we zeggen, wat strak gepland. Er vertrekken twee bussen uit Haastrecht, een om kwart voor tien en een om tien uur. Daarna is de volgende bus uit Haastrecht ergen om 12 uur. Volgens 9292.nl. En dan moeten we 3 keer overstappen, in Gouda, in Woerden en in Bodegraven. Met soms niet al te veel overstaptijd. We zorgen daarom dat we op tijd in de auto zitten. Volgens de tom-tom zijn we er kwart voor negen.

Bij Gouda worden we bewaard. Ik moet 2 rijstroken naar rechts opschuiven. Ik kijk achterom, en er zit geen verkeer op rijstrook 2. Ik ga naar rechts, en opeens zit er wel een auto. Die zal wel van rijstrook 1 zijn gekomen. 

Dat kwart over negen gaat niet lukken. Er is een provinciale weg afgesloten. We worden vlak bij Haastrecht teruggestuurd naar de A12, en dan helemaal tot Waddinxveen. Vandaar volgen we de A12 tot Woerden. Pas daar nemen we een afslag. Om kwart voor tien rijden we Haastrecht binnen. De eerste bus hebben we gemist. We zoeken en vinden een parkeerplaats. De bushalte is buiten gebruik, maar er staat een verwijzing naar een tijdelijke halte op de Grote Haven. Die straat is niet zo heel lang, en in het hele straatje is geen halte te bekennen. Het buurtbusje komt aanrijden, en we steken op goed geluk onze hand op. Gelukkig, hij stopt. De eerste horde is genomen. Nu hebben we in Gouda 3 minuten om de trein te halen. Door de afgesloten provinciale weg rijdt het busje over een smal dijkje. U voelt het al: we rennen in Gouda het perron op en zien in de verte de trein wegrijden.

We nemen vast de volgende trein naar Woerden, en van daar naar Bodegraven. Daar moet buurtbus 724 naar Driebruggen vertrekken. Wanneer we daar zijn, bekijken we de verschillende OV opties nog eens extra. Want we zouden dan pas om 14 uur in Driebruggen met wandelen kunnen beginnen. Vanuit Woerden zou de streekbus ook via een andere route naar Driebruggen rijden. En dan kunnen we om half twee beginnen met lopen. We besluiten dat maar te doen. In Woerden eten we in een parkje onze boterhammen op. Het buurtbusje brengt ons keurig naar Driebruggen.

We steken de ophaalbrug over en lopen langs een paar huizen voor we op een graskade langs de Dubbele Wiericke komen. Er loopt hier ook een stuk van het Limes pad, dat de oude Romeinse Noordgrens volgt. Het is heerlijk rustig. We hebben ons zomers gekleed, want het beloofde een warme zomer dag te worden met temperaturen rond de 25 graden. Het blijkt bewolkt, maar een echte regenwolk drijft langs ons heen. We genieten van het weidse polderlandschap. Het riet staat hoog; van de Dubbele Wiericke zien we niet veel door de grote massa riet. Twee keer komen we andere wandelaars tegen. 

Op een plaats staan poelruit en gele kamille overvloedig in bloei. Bij een klein dorpje met de naam Hogebrug gaan we onder de spoorbaan door.


We slaan rechtsaf een tiendweg op. Deze graskade loopt zo'n 3,5 kilometer tussen de weilanden tot aan Gouda. Links en rechts groeit harig wilgenrooosje, echte valeriaan, moerasandoorn, moerasspirea en andere planten die houden van een vochtig veen-milieu. De zaden van de akkerdistel vormen grote plukken pluis. Het pad wordt regelmatig onderbroken door hekjes. Sommigen kunnen open, maar anderen moeten we klimmen. Ik schat dat we zo'n 50 keer over een hekje klimmen. Gymnastiek! Een paar mensen zijn bezig de sloot uit te baggeren. Futen brengen hun jongen groot. Atalanta's fladderen onbekommerd rond. Libellen houden bloedzuigers in toom; we hebben geen autan nodig. 

Aan de rand van Gouda slaan we linksaf. Fietspad. Via de smalle dijk, waar deze zomer veel extra verkeer is, lopen we naar Haastrecht. Gelukkig is dat stukje dijk maar een paar honderd meter. In Haastrecht lopen we over het marktje en kopen we kaas van Boerin Betje voor Jos en pittiger kaas van boer Bas voor mij. 


Geen opmerkingen: