donderdag, juli 1

Pelgrimspad 2: Vessem - Steensel.

Donderdag 1 juli 2021

 

De navigatie brengt ons keurig naar Steensel. We parkeren naast een gemeenschapshuis. Bus 319 is 10 minuten te vroeg. We stappen in en de bus brengt ons gezwind naar busstation Bladel. Daar zouden we normaal een kwartier overstaptijd hebben voor streekbus 129 naar Vessem. Vreemd: er zijn bij de busperrons twee haltes, maar de streekbus staat niet op de bordjes. Het duurt even voor het duidelijk wordt dat de streekbus van een andere maatschappij is en dus niet van de haltes van Bravo gebruik kan maken. De halte staat achter ons. Alleen een haltepaal, geen perron. De bus rijdt eens in de twee uur. Om 10:50  zou de bus moeten vertrekken. Om 10:05 is hij er nog niet. We worden ongerust. In Zeeland hebben we wel eens gehad dat de bus door vrijwilligers werd gereden, en zonder vrijwilliger geen bus.  Gelukkig komt de bus net aanrijden als we het willen opgeven. De chauffeur is heel vriendelijk, en zet ons af bij de Jacobushoeve. 



Van de Jacobushoeve wandelen we over een smal paadje naar de kerk. Voor een klein plaatsje als Vessem is het een groot gebouw. Het is droog en grijs. Volgens de buienradar zou het dat de hele dag blijven. We passeren de Jacobusherberg, met een labyrint en overnachtingsplaats voor pelgrims. Via de zuidrand van Vessem lopen we naar het oosten. Langs en door een aardig bos met vooral den, zomereik, amerikaanse eik, en lijsterbes lopen we naar het oosten. Vingerhoedskruid, klein springzaad en robertskruid bepalen de kruidlaag. Om ons heen liggen graslanden, en akkers met mais en bieten.

Het zijn heerlijk rustige boswegen en we komen tot rust. We genieten van kievitten en laagvliegende zwaluwen. Bordjes wijzen naar grafheuvels links en rechts. We gaan niet op onderzoek. 

In Knegsel drinken we een kopje thee met gebak bij restaurant "De Kempen". Leuke tent, ze proberen echt om iedere consumptie iets eigens mee te geven. Mijn gemberthee komt met honing, de gewone thee waar Jos voor gaat met noga in plaats van een biscuitje. Na Knegsel stappen we weer het bos in.  We zien in de berm akkerklokje. De bewegwijzering is voldoende, maar ook niet veel meer dan dat. Via een brug steken we de A67 over. Hier vinden we bossalie, steenanjer en grote centaurie. 

We passeren een kapelletje met gebrandschilderde ramen uit Den Haag.

Zonder probleem vinden we de auto terug. Vandaag hebben we er 10 km bijgevoegd, er zitten nu 60 van de 240 km op.

Geen opmerkingen: